Peste o sută de curţi şi anexe gospodăreşti din Harghita, inundate în urma ploilor torenţiale

Peste o sută de curţi şi anexe gospodăreşti din două localităţi din judeţul Harghita au fost inundate, duminică după-amiază, în urma ploilor torenţiale însoţite de grindină.

133 afișări
Imaginea articolului Peste o sută de curţi şi anexe gospodăreşti din Harghita, inundate în urma ploilor torenţiale

Peste o sută de curţi şi anexe gospodăreşti din Harghita, inundate în urma ploilor torenţiale (Imagine: Liliana Bujdei/Arhiva Mediafax Foto)

Primarul localităţii Căpâlniţa, Benedek Laszlo, a declarat că în comună a plouat torenţial şi a căzut grindină timp de aproximativ o oră şi jumătate. Din cauza apei de pe versanţi, pârâul Homordul Mic s-a umflat şi a ieşit din matcă.

"A plouat torenţial cam o oră şi jumătate, a dat şi grindină, dar mai mult apa a fost. Apa a venit de pe dealuri şi din cauza aceasta s-a revărsat pârâul Homorodul Mic, a intrat în case, în subsoluri, în anexele gospodăreşti, în curţi, a avariat podeţe şi a ajuns pe străzi", a spus primarul comunei Căpâlniţa.

Potrivit acestuia, cantitatea de precipitaţii căzută într-o oră şi jumătate a fost de 50 de litri pe metrul pătrat. O statistică provizorie a pagubelor provocate arată că în localitate au fost inundate subsolurile a 35 de case, aproximativ 50 de anexe gosodăreşti şi 2,53 kilometri de drumuri comunale. Totodată, apa a afectat circa 15 hectare de fâneaţă şi a avariat patru podeţe.

Benedek Laszlo a precizat că în zonă intervin 30 de pompieri voluntari de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din localitate, cu trei motopompe, tractoare şi cu un buldoescavator.

Primarul a mai spus că apa începe să se retragă, iar pârâul Homorodul Mic a reintrat în matcă, dar că se teme "să nu mai vină încă o ploaie mare".

Ploile abundente au creat probleme şi în oraşul Vlăhiţa, unde pârâul Racoş a ieşit din matcă şi a inundat aproximativ 20 de curţi, grădini, bucătării de vară şi şuri. Potrivit primarului localităţii, Rus Sandor, apa a început să se retragă.

A plouat torential şi la Miercurea Ciuc, unde a căzut şi grindină, însă fără să se producă inundaţii.

Râurile mici şi afluenţii Oltului mijlociu din judeţul Harghita sunt sub cod galben de inundaţii, până la ora 24.00, potrivit unei atenţionări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor.

Hidrologii atenţionează că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe unele râuri mici şi pe afluenţii Oltului mijlociu din judeţul Harghita, ca urmare a precipitaţiilor cu caracter totenţial înregistrate în ultimele ore şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele ore.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici