Petcu: Până la sfârşitul lui februarie ar trebui să avem forma finală a Pactului pentru sănătate

Liderul Federaţiei Sanitas, Marius Petcu, a declarat, luni, după întrevederea cu preşedintele Traian Băsescu, că până la sfârşitul lunii februarie 2011 o comisie din care vor face parte reprezentanţi ai Preşedinţiei, MS şi Sanitas va redacta forma finală a Pactului naţional pentru sănătate.

21 afișări
Imaginea articolului Petcu: Până la sfârşitul lui februarie ar trebui să avem forma finală a Pactului pentru sănătate

Petcu: Până la sfârşitul lui februarie ar trebui să avem forma finală a Pactului pentru sănătate (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Am încercat să reluăm o temă mai veche, anume încheierea unui pact naţional pentru sănătate. Azi, în prezenţa preşedintelui Băsescu, am dorit să vedem dacă există un angajament şi de natură politică şi chiar al domniei sale, ca preşedinte al României, pentru a finaliza un astfel de pact. Am înţeles nu numai că se doreşte încheierea unui astfel de pact, dar termenul pe care ni l-am propus este unul, din punctul meu de vedere, scurt, dacă se doreşte a fi şi eficient rămâne de văzut. Până la sfârşitul lunii februarie, în mod normal, ar trebui să avem o formă finală care, ulterior ar trebui să fie asumată nu numai de Preşedinţie, de Ministerul Sănătăţii, de noi, Federaţia Sanitas, dar şi de partidele politice", a declarat Marius Petcu, după întrevederea cu şeful statului.

El a mai spus că pactul ar trebui să prevadă o previziune clară pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte finanţarea sistemului de sănătate, pentru ca bugetul să nu mai fie "cârpit de la an la an".

"Deci un buget mai consistent pentru sănătate. Dorim modernizarea sistemului de sănătate. (...) Evident, nu în ultimul rând, dorim ca drepturile pentru personalul din sistemul sanitar să fie apreciate corect prin acest pact. Acest angajament, practic s-a finalizat prin constituirea unei comisii din partea Administraţiei Prezidenţiale, MS şi Federaţia Sanitas. Ne întâlnim în prima săptămână a lunii ianuarie", a adăugat Petcu.

El a afirmat că procente de "7-8-10%" să fie alocate din buget pentru sistemul sanitar, dacă nu de anul viitor, dar "în următorii cinci sau zece ani ar trebui să fie nişte ţinte uşor de ajuns".

Totodată, el a afirmat că l-a întrebat pe Traian Băsescu dacă pactul pentru sănătate nu ar trebui discutat şi cu partidele politice din Opoziţie.

"Noi am întrebat dacă, pentru stabilitatea acestui pact, nu ar trebui să fie asumat şi de partidele politice, iar dl. preşedinte ne-a spus că, dacă noi avem un produs bun, de calitate, care serveşte interesul personalului, dar şi al paciewntului, cu siguranţă că toate partidele îl vor semna", a conchis liderul Sanitas.

Discuţiile preşedintelui Traian Băsescu cu sindicaliştii "Sanitas" au început la ora 14.00, delegaţia federaţiei sindicale fiind condusă de Marius Petcu.

La discuţii au participat şi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, precum şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici