Petre Daea revine cu explicaţii: Ordinul emis pentru combaterea pestei nu vizează sub nicio formă distrugerea sau arderea culturilor agricole/ Reacţia fermierilor

Ministrul Agriculturii a vorbit despre ordinul controversat dat, care nu vizează, potrivit lui, sub nicio formă distrugerea sau arderea culturilor agricole. Fermierii au primit cu neîncredere şi teamă ordinul lui Petre Daea.

1464 afișări
Imaginea articolului Petre Daea revine cu explicaţii: Ordinul emis pentru combaterea pestei nu vizează sub nicio formă distrugerea sau arderea culturilor agricole/ Reacţia fermierilor

Petre Daea: Ordinul emis nu vizează sub nicio formă distrugerea sau arderea culturilor agricole/ Reacţia fermierilor

Petre Daea: Ordinul emis nu vizează sub nicio formă distrugerea sau arderea culturilor agricole

Ordinul dat pentru combaterea pestei porcine africane (PPA) nu vizează sub nicio formă distrugerea sau arderea culturilor agricole, a precizat marţi ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Ordinul se referă doar la zonele unde apărut un focar de pestă porcină africană la porcul mistreţ, dar numai în cazul în care acesta este găsit în cultură”, a menţionat oficialul, într-un comunicat transmis de Ministerul Agriculturii.

„Este un ordin cu caracter intern, pentru a pregăti specialiştii să abordeze această temă împreună cu fermierii, în conformitate cu ceea ce s-a decis la Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă. Deci, dacă se găseşte în cultură un mistreţ mort ca urmare a contaminării cu PPA, atunci zona respectivă se încercuieşte şi nu se atinge de ea”, a subliniat ministrul.

Petre Daea a adăugat: „Pleacă cultura de acolo, dar ocoleşte locul respectiv care se tratează. Mai sunt oameni care văd porumbul culcat acolo şi zic lasă să iau porumbul ăsta culcat acasă, ori nu este cazul. E vorba doar de locul unde a fost porcul, dacă a fost găsit. Acesta se dezinfectează pur şi simplu. În momentul de faţă nu avem nicio astfel de situaţie. Nu există la această dată vreun caz în România”.

În comunicatul citat, ministrul Agriculturii a mai menţionat că „Ordinul sună foarte clar: în condiţiile în care se găseşte un mistreţ mort la locul respectiv, se tratează locul respectiv”.

„Dacă îl găsim în pădure nu tăiem copacii şi nu dăm foc la pădure. Păi ce facem, ardem ţara? Rămân consternat de informaţiile din presă care pot face rău ţării prin interpretare alarmantă şi neconformă cu ordinul dat”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu, numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 578, în 98 de localităţi din opt judeţe (Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Galaţi), iar până în prezent au fost ucişi peste 78.000 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei.

Reacţii la ordinul MADR: Fermierii gălăţeni şi brăileni vorbesc despre pagube uriaşe şi faliment

Fermierii au primit cu neîncredere şi teamă ordinul ministrului Agriculturii privitor la măsurile ce vor fi luate pe terenurile agricole contaminate de porci mistreţi cu virusul pestei porcine.

Agricultori din judeţele Galaţi şi Brăila au declarat pentru MEDIAFAX că implementarea ordinului ar putea duce la falimentarea marilor fermieri, în lipsa unui ajutor de la stat, iar măsurile sunt foarte greu de aplicat.

Unul dintre fermierii importanţi din judeţul Brăila este de părere că ordinul va bulversa calculele tuturor agricultorilor, mai ales că deocamdată nu este clar dacă vor primi ajutoare şi ce valoare vor avea despăgubirile acordate proprietarilor culturilor incendiate.

„Eu cred că ordinul se va aplica, a fost ţinut ascuns câteva zile, apoi l-au scos, cred că este ca la porci, nu-ţi dă de ales. Nu ştiu ce înseamnă pentru afacerea mea, eu am nişte socoteli foarte clare, vă spun sincer că nu ştiu ce va fi şi cum voi trece peste asta. Sper să nu se ajungă până acolo, dar nimic nu ne mai uimeşte. Teoretic, dacă statul ne plăteşte producţia, nu ne afectează, dar încă nu ştiu cum se va face, ce valoare au despăgubirile, când se dau, dacă se dau. Dacă trecem peste aspectul ăsta, cred că foarte mult de suferit va avea şi pământul. Focul va avea efecte asupra mediului, gândiţi-vă cât fum va fi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, agricultorul brăilean Mihai Mocanu.

Nici fermierii gălăţeni nu văd cu ochi buni măsurile anunţate de Ministerul Agriculturii şi spun că acestea sunt foarte greu de aplicat în zonele în care există turme mari de porci mistreţi. Totuşi, dacă se va ajunge la soluţii extreme, agricultorii aşteaptă despăgubiri de la stat.

„Culturile acum sunt verzi, floarea soarelui, porumbul şi soia, toate sunt verzi. Acum nu avem cum să le dăm foc, nu am citit încă ordinul Ministerului Agriculturii, dar chiar dacă se găsesc urme de mistreţi, culturilor nu le putem da foc. Recoltarea o vom face peste aproximativ o lună, noi suntem pe baltă, recoltarea se face în septembrie. Înţeleg că atunci nu vom putea recolta şi trimite producţia în alte părţi dacă vom găsi urme de mistreţi bolnavi de pestă porcină. Ferma noastră se află în Lunca Prutului, mistreţi sunt peste tot în Luncă, zona este împânzită, probabil, urme vor fi peste tot. Asta înseamnă că trebuie să renunţ la tot? Pesta porcină nu este foarte departe de noi, mistreţii sunt foarte mulţi, dacă îmi cer să dau foc, aştept să fiu despăgubit”, a declarat, pentru MEDIAFAX, fermierul gălăţean Bogdan Dediu.

Fermierii au făcut calcule şi au aflat că într-o zonă împânzită de mistreţi cu pestă porcină pagubele ar fi enorme şi, probabil, vor duce afacerile în faliment dacă statul nu va oferi ajutoare.

„Ferma este de mărime medie, peste o mie de hectare. Eu trebuie să plătesc arendă, am avut cheltuieli cu înfiinţarea culturilor. În toamnă, după recoltare trebuie să plătesc îngrăşămintele, pesticidele, sămânţa. Mai sunt creditele la bancă şi proiectele europene cu termene de respectat, dar şi salariile angajaţilor şi alte cheltuieli. Un calcul rapid îmi arată că situaţia este de speriat. Un mistreţ acoperă zone mari, zeci de kilometri pe noapte. Să spunem că distruge o solă de 20 de hectare, lasă urme peste tot şi sola devine zonă contaminată. Calculul pentru o producţie estimată de 10 tone de porumb la hectar arată că paguba poate fi de 30 de mii de euro la o solă. Calculul depinde de mulţi factori, poate fi mai mult, poate fi mai puţin. Dar este vorba despre un singur porc. Mai mulţi porci, ce pagube vor face? Noi nu ne opunem, dar trebuie să luăm măsuri cu cap, nu haotic. La fel şi cu dezinfectarea utilajelor. Nu ştim ce înseamnă, de 20 de ani de când suntem în această afacere nu ne-am lovit de problema asta. Ne vom informa, o vom face dacă trebuie, dar totul cu cap, nu dăm foc şi am terminat”, a precizat Bogdan Dediu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici