PICCJ: Niciun om politic nu l-a sunat pe Niţu pentru a-i cere menţinerea în funcţie a unor procurori

Niciun om politic nu l-a sunat pe procurorul general al României, Tiberiu Niţu, pentru a-i cere menţinerea în funcţie a unor procurori, arată Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) într-un răspuns transmis joi, la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.

205 afișări
Imaginea articolului PICCJ: Niciun om politic nu l-a sunat pe Niţu pentru a-i cere menţinerea în funcţie a unor procurori

Tiberiu Niţu (Imagine: Liviu Adascalitei/ Mediafax Foto)

În punctul de vedere oficial al PICCJ transmis agenţiei MEDIAFAX se menţionează faptul că procurorul general al României, Tiberiu Niţu, nu a fost contactat "niciodată" de oameni politici care să-i fi cerut menţinerea în funcţie a anumitor procurori.

Referitor la discuţia pe care Tiberiu Niţu a purtat-o cu preşedintele Traian Băsescu, în ceea ce îl priveşte pe procurorul DNA Lucian Papici, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a arătat că "preşedintele României a avut o intervenţie publică prin care a făcut cunoscut conţinutul convorbirii purtate".

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat miercuri, întrebat dacă este legal ca procurorii să fie sunaţi de şeful statului, că nu este exclusă orice comunicare între instituţiile statului.

"Procurorii sunt numiţi la intrarea în carieră, ca şi judecătorii, de preşedintele României, şi sunt anumite funcţii de conducere în care procurorii sunt numiţi de preşedintele României. (…) Nu am date că i s-a cerut sau nu i s-a cerut ceva cuiva. Pot să vă spun că, din punct de vedere instituţional, şefii oricărei instituţii din ţara asta pot comunica în interesul instituţiilor", a mai spus Niţu.

Procurorul general a precizat că atribuţiile sale şi ale preşedintelui sunt cele prevăzute în lege.

"Ce v-a spus domnul preşedinte, v-a spus domnul preşedinte. Atribuţiile, şi ale procurorului general, şi ale preşedintelui, sunt prevăzute în lege", a spus Tiberiu Niţu, la ieşirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), răspunzând unor întrebări referitoare la faptul că a fost sunat de Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta a spus că preşedintele Traian Băsescu l-a chemat de multe ori la biroul său pe procurorul Lucian Papici şi că şeful statului i-a chemat şi discutat şi cu alţi procurori, fiind vorba de o practică de "satrap", în care pune mâna pe telefon pentru a rezolva diferite lucruri.

"Cred că pe Papici l-a sunat pe videotelefon, că zicea că l-a sunat la telefon, dar i s-a părut că are o faţă bună. E de desene animate asta că nu l-a văzut pe Papici, minte de îngheaţă apele, l-a văzut de zeci de ori. Asta denotă anumite scăpări de memorie sau chiar de raţiune. Evident că l-a văzut pe Papici de nu ştiu câte ori. L-a chemat de multe ori, cum i-a chemat şi pe alţi procurori, la el la birou. Şi pe alţi procurori îi suna", a spus Ponta în 14 noiembrie.

Întrebat de unde cunoaşte aceste lucruri, Ponta a răspuns: "De la foşti colegi ai mei, procurori. Este o lume mică".

Ponta a mai spus că ministrul Justiţiei nu a ştiut să îi spună care este baza legală în care preşedintele Traian Băsescu îi sună pe procurori şi că probabil Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să explice această relaţie instituţională.

"L-am întrebat pe ministrul Justiţiei, şi probabil domnia sa va întreba, în ce calitate sună preşedintele procurorii. Ministrul nu a ştiut să-mi spună, probabil că va întreba CSM-ul acre este natura relaţiilor legale şi constituţionale prin care preşedintele...L-a mai sunat pe procurorul general şi i-a cerut să îl ţină pe Papici în funcţie...totuşi, care sunt relaţiile instituţionale care dau această posibilitate preşedintelui ?", a mai spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu declara că nu l-a cunoscut niciodată pe procurorul Papici, însă în 13 noiembrie i-a dat un telefon pentru a-i cere scuze pentru că "din jocurile politice ale unui plagiator mincinos este implicat într-un scandal".

"Nu l-am cunoscut niciodată pe procurorul Papici. Eu nu m-am întâlnit cu acest om. Singura dată când m-am întâlnit cu procurorul Papici a fost telefonic, astăzi, când l-am sunat şi i-am cerut scuze că din jocurile politice ale unui plagiator mincinos este implicat într-un scandal. Atât am făcut. Este prima dată când am vorbit cu procurorul Papici astăzi, la telefon, şi i-am cerut scuze că, involuntar, a fost amestecat într-un astfel de scandal", a spus şeful statului.

El a adăugat: "Între timp, am aflat care este şi geneza falsului, care a plecat tot de la o revistă de falsificare a adevărului de la Antena 3, ceea ce arată cât de strânsă este legătura între turnătorul Voiculescu şi trustul lui de presă şi Victor Ponta. Am aflat că, într-adevăr, procurorul Papici a derulat o anchetă, nu dânsul personal, dânsul era şef de secţie, ci un alt procuror, în urma unei reclamaţii din 2012 şi ancheta este în desfăşurare".

Preşedintele a insistat că nu a existat nicio legătură între achiziţia de terenuri făcută de Ioana Băsescu şi procurorul Papici. "Pur şi simplu e o mistificare a adevărului", a adăugat Băsescu.

El a mai arătat că plângerea a fost făcută de o persoană care a lucrat la staţiunea de cercetări Fundulea, în luna mai 2013 această persoană făcând un memoriu şi la primul-ministru.

"Vă pot spune şi cine a facut plângerea: este un domn care a lucrat acolo, care a lucrat, se pare, la staţiunea de cercetări Fundulea şi plângerea este făcută în 2012, iar în 2013, în luna martie, a depus un memoriu şi la prim-ministru. Deci nu are nicio legătură activitatea pe care a desfăşurat-o DNA în judeţul Călăraşi, şi nu numai în judeţul Călăraşi, cu achiziţia de terenuri pe care a făcut-o Ioana Băsescu", a menţionat Băsescu.

El a ţinut să precizeze că nu l-a întrebat nimic pe Lucian Papici despre ancheta în desfăşurare, despre dosar, ci i-a cerut scuze că, "din cauza jocului politic al prim-ministrului, a fost implicat într-un scandal public pe care nu-l merita".

Şeful statului declara în 3 octombrie, la o zi după ce procurorul general al României anunţa că nu a mai prelungit mandatul lui Lucian Papici la conducera Secţiei I din DNA, că a avut o discuţie cu Tiberiu Niţu, arătând că a acţionat la factorii de decizie să nu facă un lucru în neregulă.

"Eu l-am sunat să îi spun că «nu e bine, domnul procuror general»", a spus atunci şeful statului, menţionând că nu avea cum să nu ştie despre aceste schimbări, pentru că se aflase.

"Am acţionat la factorii de decizie să nu facă un lucru în neregulă, eu având nişte informaţii de mare agitaţie pe această temă în interiorul PSD-ului în mod deosebit şi dorinţa lor de a-i schimba. Ei au mizat până în ultima clipă că vor face schimbarea lui Papici înainte ca el să finalizeze dosarul, pentru că Dragnea tot spunea: azi n-am avut timp, dar mai vin şi peste trei săptămâni să mai citesc o declaraţie", a comentat şeful statului, referindu-se la dosarul "Fraudă la referendum", în care sunt acuzaţi Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane.

"Ei nu au ştiut, la ora la care au luat decizia, că dosarul era finalizat, închis şi pe masa Codruţei Kovesi", mai spunea atunci şeful statului.

Dosarul "Fraudă la referendum" a fost trimis instanţei supreme în 7 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici