Pictorul Sabin Bălaşa a fost înmormântat

Pictorul Sabin Bălaşa a fost înmormântat sâmbătă, la Iaşi, ceremonia funerară începând de dimineaţă, când trupul artistului a fost depus pentru câteva ore în Sala Paşilor Pierduţi a Universităţii Alexandru Ioan Cuza, sală pe care Bălaşa a decorat-o cu picturile sale în anii ’70.

333 afișări
Imaginea articolului Pictorul Sabin Bălaşa a fost înmormântat

Pictorul Sabin Bălaşa a fost înmormântat (Imagine: Mediafax Foto)

La căpătâiul artistului s-au adunat peste 300 de persoane – din partea familiei luând parte la ceremonie cei doi fii ai săi, Matei şi Tudor Bălaşa, precum şi a treia sa soţie, Alexandra Bamme, cunoscuţi, dar şi personalităţi.

Au fost prezenţi miniştrii Adrian Iorgulescu şi Cristian Adomniţei, precum şi actorul Florin Zamfirescu.

Iorgulescu a adus ceea ce el a numit „omagiul unui perisabil ministru al Culturii”. „Artistul se duce în acel loc îngeresc dominat de acel albastru pur, albastrul lui Sabin Bălaşa. El a avut o operă extrem de densă, cu o coloristică originală şi o imagistică deosebită. Fără îndoială, este unul dintre cei mai mari pictori contemporani. Odată cu el pierdem o enormă personalitate care se retrage în acest Iaşi, puternic în semnificaţii şi simboluri culturale”, a spus ministrul Iorgulescu.

La ceremonie au mai luat parte pictorul Dan Hatmanu, creatoarea de modă Irina Schrotter, dar şi politicieni locali, printre care toţi candidaţii PSD şi PD la alegerile locale. Primarul în funcţie, Gheorghe Nichita a înmânat fiilor lui Bălaşa o plachetă prin care era acordată pictorului distincţia de „Cetăţean de onoare” al Municipiului Iaşi.

În jurul orelor 12.00, cortegiul funerar a pornit spre cimitirul Eternitatea, unde a avut loc slujba de înmormântare, oficiat de un sobor de trei preoţi.

Pictorul Sabin Bălaşa a decedat, marţi, la Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti, artistul fiind paralizat de la mijloc în jos ca urmare a unui cancer generalizat.

Medicii legişti au realizat, joi, autopsia pictorului Sabin Bălaşa şi au recoltat o serie de probe pentru o investigaţie biologică şi toxicologică complexă, pentru eliminarea suspiciunilor cu privire la cauzele decesului, rezultatul urmând a fi anunţat la sfârşitul lunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici