Plafonarea se aplică doar de la 1 februarie. Furnizorii, obligaţi să refacă facturile pe ianuarie

Plafonarea preţurilor la energie se aplică doar de la 1 februarie, a declarat, marţi seara, ministrul Energiei, Virgil Popescu, după şedinţa de Guvern. Despre facturile uriaşe din luna ianuarie, ministrul a spus că furnizorii sunt obligaţi să le refacă.

2573 afișări
Imaginea articolului Plafonarea se aplică doar de la 1 februarie. Furnizorii, obligaţi să refacă facturile pe ianuarie

Plafonarea se aplică doar de la 1 februarie. Furnizorii, obligaţi să refacă facturile pe ianuarie

„Astăzi am probat OUG prin care, începând cu data de 1 februarie, se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor. Practic, pentru toţi consumatorii casnici, pentru toţi românii care deţin o locuinţă, scade plafonul de la 1 leu pe kw la 80 de bani pe kw pentru energie electrică şi de la 37 de bani pe kw, la 31 de bani pe kw indiferent cât consumă. Dacă, în plus faţă de acest lucru consumă 500 de kw lunar şi 300 de mc lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară şi vor plăti 68 de bani pentru energie electrică şi circa 22 de bani pentru gazele naturale. Aici vorbim de toate taxele incluse. În plus faţă de categoriile care erau înainte în lege spitale, şcoli, grădiniţe, universităţi, ONG-uri, am lărgit această schemă pentru aproape toţi consumatorii non-casnici (...), cu excepţia marilor consumatori de energie electrică care au beneficiat de OUG 81 pe o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană, o schemă care numai anul trecut am plătit 130 de milioane de euro şi pentru ei suntem în discuţii să reînnoim această schemă”, a spus ministrul Virgil Popescu.

Întrebat ce se va întâmpla cu facturile pentru luna ianuarie, care în multe cazuri au fost foarte mari, Popescu a spus că săptămâna trecută a fost aprobată o OUG prin care au fost obligaţi toţi furnizorii să refacă facturile fără luarea în calcul a plafonării şi compensării.

„Nu vorbim că am aprobat ceva acum. Există acest text şi el nu a fost abrogat”, a spus Popescu.

Întrebat, în continuare de ce nu s-a putut face plafonare şi pentru luna ianuarie, ministrul a spus că legea nu se poate aplica retroactiv.

„Nu putem să o facem retroactiv. Dacă s-ar putea, sunt convins că şi PNL, şi PSD, şi UDMR am fi făcut acest lucru. Din păcate, o lege nu putem să o aplicăm retroactiv Am întrebat de luna ianuarie în şedinţa de guvern, nu şi de noiembrie şi decembrie şi răspunsul a fost că nu (nu se poate - n.r.), pentru că suntem deja în 25 şi nu putem aplica legea pentru ceea ce este în spatele acestei date”, a mai spus Virgil Popescu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici