Plângere la CNCD din partea unor părinţi supăraţi că ISJ a respins o clasă de artă, în Cluj

Părinţii unor elevi de la Liceul “Apaczai Csere Janos” Cluj-Napoca, cu predare în limba maghiară, au depus o plângere la CNCD în care acuză ISJ Cluj de discriminare, pentru că nu a aprobat o clasă de artă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

311 afișări
Imaginea articolului Plângere la CNCD din partea unor părinţi supăraţi că ISJ a respins o clasă de artă, în Cluj

Plângere la CNCD din partea unor părinţi supăraţi că ISJ a respins o clasă de artă, în Cluj (Imagine: Shutterstock / Mediafax Arhiva Foto)

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de părinţi, înainte de începerea anului şcolar 2016-2017, Liceul “Apáczai Csere János” a solicitat aprobarea clasei de artă (clasa a 5-a) la ISJ Cluj, cererea fiind respinsă fără motivare.

“ISJ Cluj a acţionat în mod ilegal, discriminând Liceul <Apáczai Csere János> în momentul în care nu a aprobat clasa de artă (clasa a 5-a) din anul şcolar 2016-2017. Liceul l-a căutat pe secretarul de stat Király András, care însă nu a oferit o soluţie de rezolvare a cazului. Mai apoi, a căutat încă o dată ajutorul Ministerului Educaţiei, sperând că situaţia va fi examinată, dar, din data de 14 septembrie şi până acum, nu a primit niciun răspuns", susţin 26 de părinţi de la Liceul "Apáczai".

Reprezentanţii părinţilor afirmă că, în conformitate cu Legea Educaţiei şi regulilor privind înfiinţarea claselor, este necesară înscrierea a minim 12 elevi în clasa respectivă.

“Conform părinţilor care au depus plângerea la CNCD, reaua-credinţă a şefului ISJ Cluj, Valentin Cuibus, este cât se poate de clară, deoarece a afirmat de mai multe ori în discuţii particulare că elevii maghiari nu au nevoie de clasă pentru că se pot înscrie la Liceul <Romulus Ladea>, cu învăţământ în limba română”, se arată în comunicatul citat.

Şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că nu este vorba despre niciun fel de discriminare în cazul elevilor de la Liceul “Apáczai Csere János”.

“Nu este vorba despre niciun fel de discriminare la adresa elevilor. În acest moment, o discuţie despre planul de şcolarizare care a fost aprobat în februarie 2016 mi se pare aiurea. Despre asta discutăm, despre planul de şcolarizare aprobat acum un an pentru anul şcolar 2016-2017 în care Liceul <Apáczai Csere János> a cerut două clase de a 5-a în condiţiile în care avea 25 de elevi de clasa a 4-a. Noi le-am dat 30 de locuri, mai multe decât aveau elevi în clasa a 4-a. Ei au cerut o clasă obişnuită şi una de artă, şi le-am oferit o clasă, pentru că la 25 de elevi nu le puteam oferi două clase şi să îşi aleagă dacă vor clasă de artă sau obişnuită. Iar liceul a vrut clasă obişnuită”, a spus Cuibus.

Potrivit acestuia, demersul părinţilor elevilor de la Liceul “Liceul “Apáczai Csere János” este unul prin care se exercită o presiune faţă de planul de învăţământ pe anul viitor.

“La ISJ Cluj toţi copiii sunt trataţi la fel, indiferent de etnie”, a spus Valentin Cuibus.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici