Planul Streinu-Cercel nu este singurul cu măsuri controversate. Care sunt cele mai neobişnuite măsuri adoptate de alte ţări care pregătesc redeschiderea

  • Doctorul Streinu Cercel a propus un plan numit "Vacanţa Mare", în care a notat o serie de măsuri care, crede el, ar trebui luate pentru uşurarea graduală a restricţiilor impuse odată cu instalarea pandemiei
  • Apariţia în spaţiul public a măsurilor gândite de Streinu Cercel a creat valuri
  • Unele măsuri au fost considerate a fi chiar mai restrictive decăt cele actuale
2142 afișări
Imaginea articolului Planul Streinu-Cercel nu este singurul cu măsuri controversate. Care sunt cele mai neobişnuite măsuri adoptate de alte ţări care pregătesc redeschiderea

Planul Streinu-Cercel nu este singurul cu măsuri controversate. Care sunt cele mai neobişnuite măsuri adoptate de alte ţări care pregătesc redeschiderea

Apariţia în spaţiul public a unui plan privind o aşa zisă uşurare a restricţiilor, gândit de epidemiologul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, a stârnit controverse. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat astăzi, făcând referire la acesta, dar fără să îl numească pe Streinu Cercel, că nu se pune problema adoptării unor astfel de măsuri.
 
Streinu Cercel a propus, printre altele crearea unor noi categorii de risc, 40-65 ani, dar şi a celor cu boli cronice, recomandând astfel izolarea acestora. De departe cea mai ciudată măsura nota că persoanele de peste 65 de ani ar trebui izolate pentru o perioadă lungă de timp şi că acestea ar putea fi separate de familii şi trimise în centre speciale.
 
La scurt timp, voci din politica autohtonă au contestat măsurile. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că măsurile propuse sunt discriminatorii şi a transmis că va depune o moţiune ce cenzură împotriva guvernului dacă acestea vor fi adoptate.
 
În România, 3.674.00 oameni au vârste de peste 65 de ani, potrivit Institutului Naţional Statistică.
 
Măsurile propuse de Streinu Cercel nu sunt singurele care pot fi caracterizate drept "ciudate". Totuşi, ele sunt mai aspre decât măsurile luate în alte ţări.
 
CE ŢĂRI AU MAI LUAT MĂSURI NEOBIŞNUITE PRIVIND "RELAXAREA"
 
China - Obligativitatea "buletinului de imunizat"
 
China va începe emiterea unor aşa zise carduri de imunitate. Acestea au rolul de a atesta că o persoană a fost infectată şi s-a vindecat de coronavirus, fiind capabilă să revină la muncă. Aceste carduri vor fi emise tuturor celor care au fost diagnosticaţi cu COVID-19 şi au reuşit să scape de boală.
 
Turcia - Carantină doar în weekend
 
Turcia a anunţat carantina de weekend. Practic, populaţia din 31 de provincii ale ţării se va putea deplasa în timpul săptămânii, dar va trebui să rămână în case în timpul weekendului. Restricţiile rămân în picioare de luni până vineri pentru cei mai tineri de 20 de ani şi pentru cei trecuţi de 65 de ani.
 
O măsură similară a fost luată în statul american Arizona, unde comunitatea Navajo va proceda la fel.
 
În Libia, ţară afectată de un război civil, oamenii vor avea voie să iasă afară doar între orele 07:00 AM şi 12:00 PM.
 
Peru - Zile diferite de carantină pentru femei şi bărbaţi
 
În statul sudamerican Peru, preşedintele Martin Vizcarra a anunţat că femeile şi bărbaţii vor avea zile diferite pentru ieşitul din casă. Zilele de luni, miercuri şi vineri vor fi destinate bărbaţilor, iar cele de marţi, joi şi sâmbătă femeilor. Duminica toată lumea trebuie să stea acasă.
 
Capitala Columbiei, Bogota, a adoptat măsuri similare.
 
Panama - Femeile şi bărbaţii ies din casă la ore diferite
 
Autorităţile din Panama au decis să separe femeile de bărbaţi atunci când ies din casă. Fiecare categorie a primit acordul de a părăsi locuinţa timp de două ore pe zi, însă orele bărbaţilor sunt diferite de cele ale femeilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici