Parlamentul dezbate bugetul de stat pentru 2018. Tudose: Este un buget al investiţiilor, aceasta este viziunea despre prosperitate şi performanţă/ Băsescu: Bugetul este riscant, ne îndepărtează de intrarea în zona Euro/ USR, PMP şi PNL nu vor vota

Plenul reunit al Parlamentului dezbate, luni, legea bugetului de stat pentru anul 2018 şi cea a bugetului asigurărilor sociale, rapoartele adoptate în Comisiile reunite de buget-finanţe, fiind criticate de opoziţie.

1065 afișări

Premierul Mihai Tudose le-a cerut, luni, parlamentarilor să voteze în favoarea bugetului de stat pentru 2018, apreciindu-l ca fiind ”un proiect al dezvoltării, al investiţiilor după un an bun pentru ţara noastră, anul 2017” şi fiind viziunea despre ceea ce înseamnă prosperitate şi performaţă.

”Prezentarea bugetului anual reprezintă un moment deoasebit de important pentru România, un moment în care sunt prezentate şi prioritizate toate proiectele Guvernului pentru anul 2018. În pofida tutuor criticilor, bugetul pe 2018 este un proiect al dezvoltării, un proiect al investiţiilor după un an bun pentru ţara noastră, anul 2017, iar cifrele au vorbit şi vor vorbi în continuare. Pentru a înţelege de unde am plecat în proiecţia bugetului pe 2018 este necesar să ştim ce s-a realizat în acest an, ce s-a făcut în domeniile prioritare. În Sănătate plecăm de la modernizarea şi extinderea a 17 spitale publice, alocarea a 100 milioane de lei în aparatură medicală pentru 22 de spitale, acordarea a 66 milioane de euro pentru utilităţi în unităţile primire urgenţe, dotarea ambulatoriilor cu aparatură de 230 de milioane de euro”, a declarat premierul Mihai Tudose la prezentarea bugetului de stat pentru 2018.

El a mai spus că, în Educaţie, 2017 a fost primul an în care copiii au avut manualele la timp.

”Mai mult, pentru rezolvarea problemei s-a aprobat în şedinţa de Guvern legea manualului, s-a finanţat construcţia a 46 de grădiniţe, 24 şcoli, avem progrese semnificative în privinţa învăţământului dual. S-a lansat programul România angajează în valoare de 550 milioane de euro. În agricultură România a înregistrat producţii record, iar anul 2018 începe promiţător prin plata în avans a subvenţiilor. Numai agricultura a absorbit anul acesta 3,3 mild euro absorbţie.

El a mai spus că o altă componentă importantă care a stat la baza bugetului prezentat este creşterea economică.

”În acest sens am preferat să fim prudenţi să ne raportăm la o creştere de 5,5 cu toate că după primele nouă luni aceasta fost de 7, confom datelor INS. Foarte important este că bugetul pe 2018 respectă criteriile tratatului de la Maastricht privind încadrarea în deficitului de 3% dişn PIB şi o datorie publică mai mică decât 60% din PIB, deficitul ESA estimat este 2,96%, iar nivelul datoriei publice 37,6% din PIB. (...) România va respecta şi în 2018 angajamentele faţă de partenerii strategici, faţă de NATO privind alocarea a de 2% pentru Apărare”, a mai precizat Tudose.

El a mai spus că viziunea bugetului pentru 2018 nu este nouă.

”Am prezentat-o în 2016, pe baza acestei viziuni am câştigat alegerile. Am aplicat-o în acest an şi vom continua aplicarea şi în anii ce vin. Ne-am angajat că vom obţine creştere economică de peste 5% care să se regăsească şi în viaţa de zi cu zi a românilor, în puterea de cumpărare, în creşterea nivelului de trai pentru români. La finalul anului avem o creştere economică de 7%, puterea medie de cumpărare a salariaţilor a crescut cu 11%, iar a pensionarilor cu 12% doar în primele 10 luni ale anului în curs. Anul acesta am avut toată încrederea în economie, în special atunci când tot felul de călăreţi ai Apocalipsei se îngrămădeau să ne vestească sfârşitul. Începând din august, după cum ştiţi, se propovăduia faptul că nu mai avem bani de salarii, că nu mai avem bani de pensii, că închidem ţara. Rezultatele ne demonstrează că am avut dreptate noi", a spus Tudose în plenul reunit al Parlamentului la dezbaterile proiectului legii bugetului de stat pe anul 2018”, a adăugat premierul.

În opinia lui, bugetul reprezintă viziunea Guvernului României despre ceea ce înseamnă ”un stat responsabil faţă de cetăţenii săi”.

”Aceasta e viziunea despre ceea ce înseamnă prosperitate şi performanţă. Sunt convins că vom reuşi. Vom creşte competitivitatea nu numai pentru a creşte nivelul de trai, dar şi pentru a depăşi în competitivitate ţări din regiune. Vă rog să susţineţi cel mai generos buget de investiţii pe care l-a avut România postrevoluţionară aşa cum a fost el prezentat, cel mai generos şi coerent buget în sănătate şi educaţie, ceea ce reprezintă coloana vertebrală a statului. Avem un buget care ne dă speranţe că obiectivele vor fi îndeplinite şi împreună vom reuşi să facem o ţară bună şi un trai mai bun pentru români. Aceasta este misiunea mea, a guvernului şi a colegilor din arcul guvernamental”, a conchis premierul Mihai Tudose.

Băsescu: Bugetul este riscant, ne îndepărtează de îndeplinirea criteriilor de intrare în zona Euro

Senatorul PMP Traian Băsescu a declarat, luni, că bugetul de stat pentru 2018 este fundamentat greşit, fiind riscant, proiectul îndepărtând România de momentul îndeplinirii criteriilor de intrare în Euro.

”Este un buget care-şi aşază ca reper criteriile de la Maastricht. Este greşit. Criteriile de la Maastricht din punct de vedere deficit bugetar sunt depăşite din 2010, când Consiliul European a propus statelor membre Tratatul Fiscal, pe care l-a ratificat şi România. Obiectivul major de după criză în UE a fost reducerea datoriei publice. Acest buget, ca şi cel din 2017, creşte datoria publică. (...) Bugetul 2018 ne îndepărtează de momentul îndeplinirii criteriilor de intrare în Euro, iar absenţa noastră din eurozonă nu face decât să intrăm în categoria ţărilor marginale, unde nu se iau decizii, ci se primesc decizii de la nucleul dur. Consider că politic facem o greşeală majoră neîncercând să ne încadrăm în Tratatul Fiscal”, a declarat senatorul PMP Traian Băsescu.

El a mai spus că este greu de înţeles cu un Cod Fiscal care a permis o creştere anualizată de 7% Codul Fiscal este modificat drastic.

”Era foarte bine dacă Guvernul ar fi decis să amâne cu un an introducerea măsurilor noi. Aveam nevoie de un an de aşezare după şocurile inflaţioniste din 2017. Bugetul este riscant. Reducerea majoră de fiscalitate nu face decât să ne aşeze într-o situaţie de hazard cu bugetul. Aş face precizarea că split-TVA e una din erorile pe care guvernul şi administraţia nu le va putea administra”, a mai spus Băsescu, precizând că PMP nu va vota bugetul.

Vîlceanu: Să vină domnul prim-ministru de la ţigară; PNL nu va vota bugetul pentru anul 2018

PNL nu va vota bugetul de stat pentru anul 2018, a declarat, luni, vicepreşedintele PNL Dan Vîlceanu, în plen, afirmând că bugetul este unul al subdezvoltării şi al sărăciei, liberalul cerând la începutul intervenţie ca premierul Mihai Tudose “să fie adus de la ţigară” pentru a asculta dezbaterile.

“PNL nu va vota bugetul pentru anul pe 2018 pentru că pe lângă faptul că încalcă Constituţia şi legea tratatelor, este un buget al sărăciei şi al subdezvoltării. În campanie măcar vă pricepeaţi să minţiţi acum v-aţi pierdut şi talentul acesta”, a declarat vicepreşedintele PNL Dan Vîlceanu, în plenul reunit al Parlamentului, în timpul dezbaterilor privind legea bugetului de stat pentru anul 2018.

Liberalul a afirmat că bugetul pentru anul 2018 nu creşte pensile şi nici salariile, blochează angajările la sta şi taie cheltuielile în sectorul public.

“Vreau să vă spun din start că aici vorbim despre un buget de austeritate”, a spus vicepreşedintele PNL.

Vîlceanu a afirmat că cel mai “agresiv atac” este cel al bugetelor autorităţilor locale.

“Îm proiectul de buget avem negru pe alb o scădere a cotelor de impozit. V-aţi întâlnit domnule prim-ministru cu primarii şi i-aţi asigurat că nu vor suferi din acest punct de vedere. (…) prin proiectul de buget ne-ati arătat că i-aţi minţit. (…) Domnul Dragnea dacă era preşedinte la CJ cum vedea această măsură?”, a spus Vîlceanu.

La începutul intervenţiei, liberalul a cerut ca premierul Mihai Tudose “să fie adus de la ţigară”.

“Aş dori dacă puteţi trimite pe cineva să îl aducă pe domul prim-ministru la dezbaterile despre buget. Să îl ia de la ţigară, să îl aducă la dezbatere”, a spus Dan Vîlceanu, solicitarea sa fiind urmată de aplauzele colegilor săi.

“Consumaţi din timpul dumneavoastră”, a replicat Călin Popescu Tăriceanu, de la prezidiu.

La scurt timp, liberalul i-a mulţumit premierul că a revenit la dezbatere.

“Domnule prim-ministru mă bucur că aţi revenit la dezbatere”, a spus Vîlceanu.

Năsui: USR nu va vota bugetul pentru 2018; Cheltuielile salariale, similare cu cele din anul 2008

USR nu va vota bugetul pentru anul 2018, a declarat, luni, în plen, deputatul USR Claudiu Năsui, afirmând că bugetul fragilizează economia şi precizând că, prin raportare la PIB, cheltuielile salariale pentru anul 2018 sunt similare cu cele din "anul de graţie" 2008, iar veniturile vor fi mai mici.

„Nu orice creştere economică este bună. Creşterile economice care se bazează pe consum, care subminează structura de capital a unei economii nu sunt bune. Vă reamintesc că am mai avut perioade de glorie, cu creşteri extraordinare, care s-au terminat oribil şi politicienii care au fost responsabil pentru acele momente sunt în continuare responsabil pentru acele momente sunt în continuare în poziţii fruntaşe în statul român”, a declarat Claudiu Năsui.

Claudiu Năsui a afirmat că cheltuielile salariale pentru anul 2018 vor fi raportate la PIB similare cu cele din anul de graţie 2008 şi veniturile fiscale raportate la PIB vor fi mai mici.

„Ne îndreptăm către o nouă criză, către un nou moment pe care cu toţii îl veţi regreta”, a spus Năsui, afirmând că deşi premierul afirmă că bugetul respectă tratatele internaţionale, Comisia Europeană a transmis notificări, „proceduri de deviere semnificativă pentru bugetul structural”.

USR nu va vota bugetul pentru anul 2018, a spus Năsui.

„Aţi făcut un buget care ne fragilizează. USR nu va vota acest buget pentru că este făcut copilăreşte şi duce în derizoriu investiţiile publice şi a insistat cu nişte cheltuieli populiste de pensii şi salarii care vor fi finanţate din împrumuturi”, a conchis Năsui.

FSLI: E foarte probabil ca procentul din PIB pentru Educaţie să nu depăşească 3,5% în 2018

Sistemul de învăţământ din România va primi în 2018 un buget de 27 de miliarde de lei, fără a lua în calcul banii alocaţi pentru investiţii, însă chiar şi cu aceştia este foarte puţin probabil ca procentul din PIB alocat Educaţiei să nu depăşească 3,5%, avertizează FSLI.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia Guvernului, Parlamentului, precum şi preşedintelui României asupra faptului că sistemul de învăţământ din România va primi în 2018 un buget în valoare de 27 de miliarde de lei, fără a lua în calcul banii alocaţi pentru investiţii.

Şi cu aceştia din urmă, avertizează FSLI, este foarte probabil ca în 2018 procentul din Produsul Intern Brut (PIB) alocat Educaţiei să nu depăşească însă 3,5%, adică aproape jumătate din cât prevede legea, potrivit căreia sistemul de învăţământ din România ar trebui să aibă un buget de 6% din PIB.

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia Guvernului, Parlamentului, precum şi Preşedintelui României, asupra gravităţii acestei situaţii: Avem o lege care nu se aplică! Este inadmisibil ce se întâmplă, atâta timp cât media europeană a procentului din PIB alocat educaţiei este de 5,4%, iar media în Europa de Est este de 4,7%", arată FSLI, într-un comunicat de presă remis luni MEDIAFAX.

Sindicatele transmit că angajaţii din educaţie au printre cele mai mici salarii din sistemul bugetar. Astfel, potrivit FSLI, salariile cadrelor didactice sunt, după toate majorările din ultimii ani, "umilitoare" şi vor rămâne la fel şi după aplicarea noii legi de salarizare. Federaţia spune că, în momentul de faţă, salariul unui profesor care are o vechime de 25 de ani la catedră este comparabil cu acela al unui angajat cu studii gimnaziale de la o primărie.

“Educaţia este un domeniu care a fost neglijat în ultimii 27 de ani în ceea ce priveşte finanţarea, iar acum “decontăm” cu toţii nepăsarea, amânarea sau nerespectarea unei legi. Aşa am ajuns să fim unici în Uniunea Europeană: suntem singura ţară în care educaţia se face şi cu necalificaţi. Alocarea sub 6% din PIB pentru educaţie este, din punctul meu de vedere, un atentat la siguranţa României. Viitorul României este direct condiţionat de performanţa sistemului educaţional, iar această performanţă depinde de finanţarea învăţământului. Este revoltător cum insituţiile statului au acordat învăţământului “resturi” din buget, iar ceea ce este de neînţeles, este faptul că Preşedintele României, profesor fiind, a promulgat în ultimii trei ani legile bugeului de stat, fără nicio tresărire, conştient fiind că se încalcă prevederile legale. Şi probabil aşa va proceda şi cu bugetul pentru anul 2018. Aşa cum stau lucurile, este posibil să se ajungă la un protest de amploare, în care să fie implicaţi părinţii şi salariaţii din învăţământ, pentru a cere un lucru elementar: respectarea legii, în sensul de a se aloca pentru educaţie 6% din PIB”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici