Plumb: Numărul de urşi pe fondul din Dâmboviţa, mai mare decât normal, trebuie găsite rapid soluţii

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, spune că, din informaţiile sale, numărul de urşi este mai mare decât cel stabilit de standardele europene, pe fondul de vânătoare din Dâmboviţa unde au avut loc incidentele din ultimele zile, ea afirmând că trebuie găsită rapid o soluţie pentru relocarea urşilor.

192 afișări
Imaginea articolului Plumb: Numărul de urşi pe fondul din Dâmboviţa, mai mare decât normal, trebuie găsite rapid soluţii

Plumb: Numărul de urşi pe fondul din Dâmboviţa, mai mare decât normal, trebuie găsite rapid soluţii (Imagine: Alexandru Mihaescu/Mediafax Foto)

"Din informaţiile pe care le am, numărul de urşi de pe fondul de vânătoare din Dâmboviţa unde au avut loc incidentele este mai mare decât permit standardele europene. Trabuie găsită rapid o variantă pentru relocarea animalelor", a spus Rovana Plub într-o intervenţie la Antena 3.

Ea a spus că în zona respectivă, unde a copilărit, în această perioadă urşii se apropie de livezi pentru a mânca fructe, însă până acum nu au mai existat asemenea atacuri, "incidentul de sâmbătă fiind unic într-o perioadă foarte lungă de timp".

Ministrul a precizat că de luni au început verificările pe toate fondurile de vânătoare din ţară, precizând că, din informaţiile pe care le deţine, există fionduri de vânătoare unde populaţia de urşi este mai mare decât norma stabilită.

Ea a mai spus că trebuie schimbate criteriile în baza cărora are loc recensământul animalelor de pe fondurile de vânătoare.

"Este un proiect în derulare pentru a identifica un criteriu mai clar pentru recensământul urşilor, pentru că pe cel pe care funcţionăm nu avem rezultate foarte clare privind populaţia de urşi. Acest proiect va fi finalizat într-o perioadă foarte scurtă", a spus Rovana Plumb.

Întrebată dacă acum există un recensământ al urşilor de pe fondurile de vânătoare, ea a mai spus că "se pare că există fonduri de vânătoare unde numărul urşilor este mai mare decât cel stabilit de normele europene".

Potrivit ministrului, pentru rezolvarea acestei situaţii există două variante - relocarea urşilor în alte fonduri naţionale sau relocarea într-un alt stat membru UE.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, spunea că a fost depăşit "numărul optim de urşi de pe fondurile de vânătoare" din judeţ şi că au fost făcut demersuri pentru a fi împuşcate animalele, însă trebuie acordul Ministerului Mediului.

"Se pare că s-a depăşit numărul optim de urşi pe fondurile de vânătoare. S-au făcut demersuri pentru a se împuşca animalele, dar trebuie acordul Ministerului Mediului", a declarat Adrian Ţuţuianu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici