Plumb: Susţinem ca românii să facă practică şi ucenicie în Germania, cu condiţia revenirii în ţară

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat marţi, la o întâlnire cu secretarul de stat german de resort, că susţine organizarea de stagii de practică sau ucenicie la locul de muncă, fie la nivel naţional, fie în Germania, cu condiţia revenirii şi intrării beneficiarilor pe piaţa muncii din România.

123 afișări
Imaginea articolului Plumb: Susţinem ca românii să facă practică şi ucenicie în Germania, cu condiţia revenirii în ţară

Rovana Plumb (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Foto)

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, s-a întâlnit, marţi, la sediul instituţiei pe care o conduce, cu secretarul de stat în Ministerul Federal al Muncii şi Problemelor Sociale din Germania, Jörg Asmussen, cu care a discutat despre mobilitatea forţei de muncă, incluziunea socială a romilor şi proiectele din cadrul Garanţiei pentru tineri.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care, potrivit informaţiilor oficiale furnizate de Ministerul Federal de Interne german, în Germania erau înregistraţi, la sfârşitul lunii martie, 287.238 de cetăţeni români.

"Dincolo de integrarea reuşită a cetăţenilor români pe piaţa muncii din Germania, există probleme în ceea ce priveşte mobilitatea cetăţenilor sau lucrătorilor români spre Germania. De aceea, trebuie acordată o importanţă mai mare protecţiei acestora şi combaterii muncii fără forme legale", a declarat ministrul român al Muncii.

Rovana Plumb a salutat iniţiativa cancelarului german, Angela Merkel, de a introduce salariul minim în Germania, apreciindu-l drept o garanţie a faptului că lucrătorii români care ajung pe teritoriul statului german, în căutarea unui loc de muncă, nu vor fi exploataţi.

Ministerul Muncii precizează, pe de altă parte, că demnitarul român a apreciat, în discuţiile despre cetăţenii români de etnie romă, că îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale acestora şi incluziunea lor socială se poate realiza doar printr-o abordare integrată, într-un cadru mai larg, european, bazată pe soluţii comune şi pe coordonarea iniţiativelor şi măsurilor din domeniile educaţiei, ocupării, locuirii şi sănătăţii, atât la nivel central, cât şi local, la nivel de comunitate.

Rovana Plumb a recomandat delegaţiei din Germania ca, în cazul în care există idei de proiecte concrete, să se ia în calcul şi potenţialul economiei sociale din România, arătând că acesta poate fi valorificat prin sprijinirea persoanelor din grupurile vulnerabile pentru înfiinţarea de entităţi de economie socială, precum şi prin formarea abilităţilor de antreprenoriat social.

"Susţinem ideea dezvoltării de proiecte (pilot) de dezvoltare comunitară cu măsuri integrate din domeniile educaţiei, ocupării, locuirii şi sănătăţii şi eventual din domeniul agriculturii, în zonele rurale cu potenţial. De asemenea, organizarea unor stagii de practică sau ucenicie la locul de muncă, care să se desfăşoare fie la nivel naţional, fie în Germania, cu condiţia revenirii şi intrării pe piaţa muncii din România a beneficiarilor, ori organizarea unor târguri sau pieţe de desfacere în Germania, pentru meşteşugarii romi, sunt alte idei de proiect", a mai transmis oficialul român, reamintind că Ministerul Muncii poate colabora cu instituţia omoloagă din Germania, dar şi cu alte autorităţi cu ompetenţe din această ţară, pentru identificarea de soluţii în vederea unei mai bune inserţii a muncitorilor români pe piaţa muncii din Germania, dar şi pentru informarea românilor care doresc să muncească acolo, astfel încât să nu fie exploataţi sau supuşi abuzurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici