PNL şi USR critică amânarea dezbaterii abuzului în serviciu/ Fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc: PSD nu are un punct de vedere clar. E foarte multă emoţie

PNL şi USR au criticat, miercuri, decizia PSD de a nu discuta modificarea Codului Penal, respectiv abuzul în serviciu, în şedinţa comisiei speciale, afirmând că social-democraţii evită o dezbatere şi „încearcă să testeze terenul”, în contextul în care nu s-a respectat ordinea stabilită anterior.

294 afișări
Imaginea articolului PNL şi USR critică amânarea dezbaterii abuzului în serviciu/ Fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc: PSD nu are un punct de vedere clar. E foarte multă emoţie

Fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc, despre abuzul în serviciu: PSD nu are un punct de vedere clar. E foarte multă emoţie

„Din păcate, probabil cu intenţie, lucrările în această comisie specială capătă un caracter haotic. Astăzi ar fi trebuit să tranşăm măcar în parte Codul penal, să modificăm acele articole care trebuiau modificate ca urmare a transpunerii deciziilor CCR. Se afla pe ordinea de zi anterioară (abuzul în serviciu – n. red.), urma să dezbatem azi, să tranşăm, aşa cum am avut de tranşat şi alte articole din Codul penal. Din păcate, astăzi s-a trecut la o primă citire a deciziilor privitoare la Codul de procedură penală, evitându-se, cred eu cu bună ştiinţă dar cu rea intenţie, o dezbatere publică ocazionat de articolul privind abuzul în serviciu”, a declarat deputatul PNL Ioan Cupşa, la finalul şedinţei.

Ioan Cupşa a declarat că PNL a depus un amendament, precizând că liberalii nu susţin înfiinţarea unui prag valoric.

Deputatul USR Ion Stelian a afirmat că PSD amână dezbaterea pentru că vrea să „testeze terenul”.”

„Nu s-a mai ajuns la acest punct pentru că s-au văzut reacţii ale societăţii civile şi ale opoziţiei şi cred că PSD nu face decât să testeze terenul şi să lanseze stimuli să se vadă care este reacţia în funcţie de care să se adapteze şi să stabilească acel prag”, a spus Ion Stelian.

Stelian a afirmat că PSD îşi doreşte un prag cât mai mare pentru abuzul în serviciu.

„Se feresc foarte tare, PSD s-a ferit până acum să-şi spună punctul de vedere pe acestă chestiune. Vin interpuşi, a venit profesorul Constantin Sima, care a fost secretar de stat în MJ condus de Florin Iordache şi a propus acea prevedere din Ordonanţa 13 şi a făcut o propunere de prag de 200.000. Practic era o copie, o replică a Ordonanţei 13”, a spus deputatul USR.

Stelian a afirmat că incriminarea abuzului în serviciu doar în cazul luării sau dării de mită este „o variantă SF”.

„Ar fi o chestiune de o gravitate extremă să se vină cu o astfel de variantă. Dar, cred că sunt stimuli lansaţi pentru a se vedea reacţia opiniei publice. Acel prag nu trebuie să existe. A fost o decizie a CCR şi acum deodată parlamentarii PSD devin foarte scrupuloşi, vor să respecte deciziile, deşi nu au făcut-o ani de zile, respectă şi considerentele”, a adăugat Ion Stelian.

Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale: "nu s-a ajuns la articolul cu abuzul în serviciu”

Preşedintele comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache a declarat că amendamentele depuse privind abuzul în serviciu vor fi discutate „la pachet”, „în perioada următoare”.

„Sunt nişte prevederi când se vor tranşa prin vot în perioada următoare. Vor fi discutate la pachet (amendamentele-n.r.). După cum aţi văzut nu s-a ajuns la articolul cu abuzul în serviciu”, a răspuns Florin Iordache, întrebat de ce nu a fost dezbătut abuzul în serviciu aşa cum s-a stabilit la ultima şedinţă.

Cazanciuc: PSD nu şi-a conturat un punct de vedere clar

Fostul ministru al Justiţiei senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat, miercuri, că PSD nu depus niciun amendament privind abuzul în serviciu pentru că nu şi-a conturat un punct de vedere clar, afirmând că “este foarte multă emoţie” în jurul acestui subiect.

“Sunt mai multe variante depuse pâna în momentul de faţă de către asociaţii, profesori, de mai mulţi actori în acest domeniu. Nu s-a decis o formulă, o să vedem la dezbateri, când va fi o dezbatere. La PSD dacă nu s-a distribuit până acum înseamnă că nu s-a conturat un punct de vedere foarte clar pe această chestiune”, a declarat fostul ministru al Justiţiei senatorul PSD Robert Cazanciuc, întrebat de ce PSD nu a depus niciun amendament privind abuzul în serviciu, la Comisia specială privind stabilitatea în justiţie.

Robert Cazanciuc a refuzat să precizeze dacă PSD ia în calcul posibilitatea redefinirii abuzului în serviciu astfel încât acesta să fie incriminat doar în cazul în care se oferă sau se primeşte mită.

“Abuz în serviciu în concordanţă cu Decizia CCR. (…) O să vedem la momentul dezbaterii, în cadrul comisie, care va fi varianta cea mai bună, acceptabilă de cât mai mulţi oameni implicate în sistemul judiciar, acceptabilă din perspectiva deciziei CCR şi, evident, a practicii europene”, a răspuns Cazanciuc.

Senatorul PSD a afirmat că nu este uşor să conturezi o propunere privind redefinirea abuzului în serviciu.

“Nu e uşor de conturat în momentul de faţă raportat la Decizia Curţii, la practica europeană. (…) Este foarte multă emoţie în jurul acestei chestiuni”, a spus social-democratul.

Întrebat dacă abuzul în serviciu este prea drastic reglementat în România, Cazanciuc a spus că trebuie văzut cum este reglementat în Europa şi apoi trebuie trasă o concluzie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici