Poluare cu cianură în apele râului Săsar, după ce o conductă a Remin s-a spart

O conductă de transport a sterilului de la flotaţia centrală din oraşul Baia Sprie s-a fisurat, marţi dimineaţă, şi zeci de metri cubi de apă reziduală cu conţinut toxic, inclusiv cu cianură, s-au scurs în apele râului Săsar, până la această oră nefiind cunoscută amploarea poluării.

17 afișări
Imaginea articolului Poluare cu cianură în apele râului Săsar, după ce o conductă a Remin s-a spart

Poluare cu cianură în apele râului Săsar, după ce o conductă a Remin s-a spart

Localnicii au fost cei care au anunţat autorităţile de mediu şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş că o conductă de minereu steril de la o mină din Baia Sprie s-a fisurat şi resturi reziduale rezultate din prelucrarea minereului de steril, inclusiv cianură, s-au deversat în apele râului Săsar.

La faţa locului a sosit şi o echipă de intervenţie a companiei Remin, care este proprietara conductei, dar aceasta nu a reuşit să oprească scurgerile de substanţe toxice. Reprezentanţii Remin au făcut o improvizaţie, învelind conducta cu o prelată pe care au legat-o cu sârme. În continuare ei se află la faţa locului şi încearcă să acopere fisura.

Conducta respectivă urma să fie transportată la iazul de decantare de la Bozânta şi avea în conţinut şi resturi rezultate din prelucrarea minereu de steril, inclusiv cianură.

Lenuţa Trif, inspector în cadrul Agenţiei pentru Protecţia mediului Maramureş, a declarat că va propune amendarea companiei Remin, atât pentru neanunţarea incidentului, cât şi pentru poluarea mediului.

Ioan Nechita director tehnic la Remin Baia Mare a declarat, marţi, că apele deversate în râul Săsari în urma fisurării conductei de transport a sterilului nu prezintă pericol pentru mediu.

" Nu conţin reziduuri de flotaţie şi nici cianuri. Nu se poate vorbi de o poluare pentru că apele erau neutralizate, iar activitatea de flotaţie era oprită încă din 2003", a spus Ioan Nichita.

Lenuţă Trif inspector în cadrul Agenţiei pentru Protecţia mediului Maramureş a contrazis declaraţiile oficialului de la Remin şi a afirmat că în urma incidentului se va dispune amendarea companiei "cu câteva sute de milioane de lei vechi". Ea a precizat însă că poluarea nu va avea efect transfrontalier ci doar unul local.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici