Poluare la iazul de decantare Bozânta, a fost observată prezenţa de metale şi suspensii în râul Lăpuş

Autorităţile de mediu din judeţul Maramureş au intervenit pentru oprirea efectelor unei poluări accidentale la iazul de decantare Bozânta, aparţinând Companiei Naţionale a Metalelor Preţioase şi Neferoase Remin SA, fiind relevată prezenţa de metale şi suspensii în râul Lăpuş.

383 afișări
Imaginea articolului Poluare la iazul de decantare Bozânta, a fost observată prezenţa de metale şi suspensii în râul Lăpuş

Poluare la iazul de decantare Bozânta, a fost observată prezenţa de metale şi suspensii în râul Lăpuş

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Maramureş transmis, joi, corespondentului Mediafax, conducerea companiei a comunicat că s-a produs o avarie la sonda inversă, iar de pe iaz au fost evacuate ape provenite din precipitaţii.

„A avut loc o poluare accidentală la iazul de decantare Bozânta, judeţul Maramureş. În data de 17 octombrie, personalul de întreţinere şi supraveghere de la iazul de decantare Bozânta, aparţinând Companiei Naţionale a Metalelor Preţioase şi Neferoase (CNMPN) Remin SA Baia Mare, a constatat o creştere semnificativă a debitului de apă evacuată din lacul format în zona centrală a iazului Bozânta. Conducerea companiei a comunicat că s-a produs o avarie la sonda inversă, iar de pe iaz au fost evacuate ape provenite din precipitaţii. Deversarea apei a crescut progresiv, iar ulterior a fost evacuată, în mod necontrolat, în amestec cu apă, o masă de steril. Specialiştii Gărzii de Mediu şi Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş au constatat formarea unui con de evacuare pe iaz, respectiv faptul că sistemul de control al evacuărilor prin sonda inversă este defect”, se arată în documentul citat.

Reprezentanţii Prefecturii Maramureş au subliniat că au fost prelevate probe de apă din evacuarea directă şi din aval, dar şi din cursurile de apă receptoare, râul Lăpuş şi râul Someş, nefiind semnalată sau înregistrată mortalitate piscicolă.

„Evacuarea de apă şi steril a fost oprită în cursul nopţii de 17 octombrie, iar conform datelor primite de la laboratorul SGA Maramureş, analiza probelor de apă a relevat prezenţa de metale şi suspensii în râul Lăpuş. La faţa locului s-a deplasat o comisie alcătuită din reprezentanţi ai mai multor instituţii - Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş, CNMPN Remin SA, ISU, IPJ, Prefecturii - iar în cursul zilei de 18 octombrie au fost prelevate probe de apă care sunt în analiză la un laborator de specialitate”, se mai arată în comunicat.

Specialiştii din cadrul Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş au dispus, după încetarea fenomenului de evacuare din iaz, măsuri de remediere imediată a defecţiunilor de la sonda inversă şi vana de evacuare, respectiv monitorizarea permanentă a râurilor Lăpuş şi Someş.

„Conducerea CNMPN Remin SA Baia Mare a precizat că activitatea de producţie a companiei a fost sistată din luna decembrie a anului 2006, apele acumulate în iazul de decantare provenind doar din ape meteorice - precipitaţii sub formă de ploaie. Pentru iazul Bozânta, compania a obţinut acte de reglementare la încetarea activităţii, respectiv au fost revizuite Acordul de Mediu şi Avizul de Gospodărire a Apelor pentru Proiectul Tehnic de Închidere şi Ecologizare a Minei Herja - Iaz Bozânta”, se menţionează în comunicatul Prefecturii Maramureş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici