Ponta, aşteptat la Văcăreşti de proprietari supăraţi: Dăm despăgubiri dacă am dat altora cu acte false

Proprietarii care revendică terenuri în zona Parcului Natural Văcăreşti vor fi despăgubiţi, a anunţat premierul Victor Ponta, explicând că, dacă anterior "o mulţime de oameni" au primit despăgubiri pe bază de acte false, pot fi plătite sume şi pentru crearea unei rezervaţii naturale în Bucureşti.

867 afișări
Imaginea articolului Ponta, aşteptat la Văcăreşti de proprietari supăraţi: Dăm despăgubiri dacă am dat altora cu acte false

Ponta, aşteptat la Văcăreşti de proprietari supăraţi: Dăm despăgubiri dacă am dat altora cu acte false

Şeful Guvernului a fost prezent, joi, la deschiderea Centrului de Observare al Parcului Natural Văcăreşti, Guvernul intenţionând să declare Lacul Văcăreşti drept parc natural.

La sosire, premierul a fost aşteptat şi de către unele persoane care revendică terenuri în zona parcului, pentru o discuţie privind intenţiile Guvernului cu această zonă.

"Chiar dacă sunt - şi m-am întâlnit puţin mai devreme - proprietari supăraţi, am asigurat că putem să îi despăgubim. Am despăgubit o mulţime de oameni care, de fapt, nu erau propietari şi cărora, cu tot felul de acte false şi hotărâri judecătoreşti, le tot plătim milioane şi miliarde. În cazul de faţă, mă bucur dacă-i despăgubim pe adevăraţii proprietari", a spus Ponta ulterior, în discursul pe care l-a susţinut cu ocazia deschiderii Centrului de Observare al Parcului Natural Văcăreşti.

El a precizat că nu ştie deocamdată valoarea despăgubirilor, deoarece nu există încă o evaluare.

Ponta a arătat totodată că în zonă va exista un spaţiu verde, în care oamenii se pot simţi un pic "în afara acestui oraş de beton" şi a afirmat că va veni cu plăcere în această rezervaţie împreună cu copiii atunci când nu va avea timp să ajungă în Delta Dunării.

"Cel mai frumos loc din România pentru mine e Delta Dunării, dar dacă Delta Dunării e un pic mai departe... atunci când mi s-a spus că poate exista o mini-Deltă în Bucureşti, am privit cu scepticism această idee", a afirmat premierul.

El a precizat că o sumă de 200 milioane euro va fi alocată pentru Delta Dunării din totalul fondurilor europene puse la dispoziţia României pentru perioada 2014-2020.

Prezent la eveniment, ministrul Mediului, Attila Korodi, a susţinut că în cazul Lacului Văcăreşti vor fi analize clare legate de costul terenurilor.

"Vor fi analize clare. Aici avem o mlaştină, să fim sinceri, nu avem altă zonă şi asta spune foarte mult despre aceste evaluări. Cu responsabilitate vă spun, banii care vor merge pe exproprieri se vor da după studii, pentru că e o diferenţă între un centru al oraşului şi o mlaştină", a spus ministrul.

Korodi a mai anunţat că, în prezent, sunt 12 cazuri în justiţie care revendică terenuri în zona parcului.

La sfârşitul lunii aprilie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a dat aviz favorabil pentru ca suprafaţa de 183 de hectare a Lacului Văcăreşti să poată fi declarată de Guvern parc natural.

Pe 1 mai, premierul Victor Ponta afirma că speră ca, până pe 6 mai, să existe toate avizele necesare astfel încât să poată fi adoptată o hotărâre de guvern privind transformarea Lacului Văcăreşti în parc natural.

Miercuri, în şedinţa de guvern, Ponta s-a interesat dacă Ministerul Mediului a primit toate avizele pentru ordonanţa prin care Lacul Văcăreşti va fi declarat parc natural.

Parcul Natural Văcăreşti urmează să obţină statutul de arie naturală protejată de interes naţional. Pentru acest lucru este necesară un act normativ aprobat de Guvern care va cuprinde atât studiul de fundamentare ştiinţifică şi avizul favorabil al Academiei Române, cât şi hotărârea CGMB.

În raportul de specialitate se precizează că statutul de arie naturală protejată contribuie la conservarea unor habitate naturale importante sub aspect floristic şi faunistic şi la menţinerea caracterului perisagistic şi recreativ.

Potrivit documentului, întrucât, în prezent, zona Lacului Văcăreşti, se confruntă cu intervenţii antropice ce pot afecta biodiversitatea şi pot degrada ireversibil capitalul natural, se impune atribuirea statutului de arie naturală protejată, care asigură atât conservarea habitatelor şi speciilor naturale importante sub aspect floristic, faunistic, cât şi menţinerea caracterului peisagistic şi recreativ.

După ce National Geographic România a făcut o documentare în zonă, arătând că aceasta găzduieşte un ecosistem de peste 100 de specii de păsări, mamifere şi reptile, în iunie 2012, ministrul de atunci al Mediului, Rovana Plumb a anunţat că Lacul Văcăreşti va fi arie protejată.

Ministerul Mediului a constituit o comisie ştiinţifică pentru elaborarea studiului de fundamentare, ce a fost înaintat Comisiei de Monumente a Academiei Românem, care a dat un aviz favorabil pentru desemnarea Lacului Văcăreşti arie naturală protejată.

Pe de altă parte, foştii proprietari din zonă îşi revendică terenurile de peste 20 de ani. Întreaga zonă aparţinând Ministerului Mediului este în prezent dată în concesiune de către Administraţia Naţională "Apele Române" unei firme private cu care ministerul este în litigiu.

Într-un interviu acordat MEDIAFAX, ministrul Mediului, Attila Korodi, declara că decizia politică pentru declararea zonei arie naturală protejată a fost luată în minister şi se aşteaptă decizia Primăriei Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici