Ponta: Dacă managementul şi sindicatele nu dialoghează, vor băga Poşta în faliment

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că managementul privat şi liderii sindicali au obligaţia să salveze Poşta Română, el arătând că, dacă lipsa de dialog va continua, atunci cele două părţi vor băga această instituţie în faliment, iar toţi angajaţii vor rămâne fără loc de muncă.

154 afișări
Imaginea articolului Ponta: Dacă managementul şi sindicatele nu dialoghează, vor băga Poşta în faliment

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

"Trebuie să existe dialog şi vom cere să existe dialog între conducerea, managementul privat, şi sindicate. Eu îi ştiu pe liderii sindicali, domnul Brătianu ştiu că a fost şi deputat pe la noi. Deci au obligaţia, alături de conducere, să salveze Poşta. Dacă o mai ţin pe lipsă de dialog - şi vorbesc către ambele părţi, şi către mangement, şi către sindicate - o să o bage în faliment şi atunci nu ştiu dacă domnul Brătianu o să fie fericit că toţi rămân fără loc de muncă", a spus Ponta.

El a cerut ca ambele părţi - management şi sindicate - să aibă raţiune în tratarea actualei situaţii de la Poştă.

"Deci, eu cer raţiune din partea managementului privat şi din partea liderilor de sindicat, pentru că, dacă nu au raţiune şi nu vor să dialogheze, s-ar putea să facă rău tuturor", a adăugat Ponta.

El a arătat că angajaţii Poştei nu protestează contra Guvernului, problema lor fiind legată de Ordonanţa 109/2011 privind conducerea corporatistă.

"Nu am înţeles - şi cred că e doar o chestie de campanie - dacă protestezi împotriva conducerii companiei, de ce protestezi la Palatul Victoria? Dacă e o chestie de campanie, mă deranjează şi e incorectă la adresa angajaţilor. Angajaţii Poştei nu protestează contra Guvernului. Ei au o problemă cu conducerea numită în baza Ordonanţei 109 din 2011 privind conducerea corporatistă", a mai spus Ponta.

Aproximativ 20.000 de angajaţi din Poşta Română sunt marţi în grevă japoneză, liderii sindicali ameninţând că dacă cererile angajaţilor nu vor fi soluţionate nici după acest protest, vor intra în greva foamei, din această săptămână.

Preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, Matei Brătianu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că aproximativ 20.000 de lucrători ai Poştei Române din toată ţara vor purta marţi, în timpul programului de lucru, banderole prinse pe braţe, pentru a transmite în acest fel autorităţilor că acţiunile sindicale continuă şi că mitingul de la Bucureşti nu a încheiat aceste demersuri.

Sindicaliştii cer demiterea directorului general al Poştei Române, Ion Smeeianu, a directorului executiv Rosita Alexe şi a oamenilor aduşi de aceştia. Totodată, sindicaliştii solicită creşterea salariilor cu 20 la sută, plata orelor suplimentare, asigurarea de consumabile, achiziţionarea de uniforme şi genţi poştale, precum şi angajarea de personal pe locurile vacante.

Liderul sindical a precizat că în cursul acestei săptămâni ar urma ca, împreună cu alţi membri din birourile executive judeţene, să intre în greva foamei.

"Facem demersuri ca greva foamei să înceapă în această săptămână. În prima zi voi intra eu şi alţi cinci-şase membri sindicali, urmând ca în cea de a doua zi să se alăture cel puţin 40 de membri din birourile executive şi, în a treia zi, probabil că vom fi 80-100 de reprezentanţi în greva foamei", a spus Matei Brătianu, precizând că greva foamei va avea loc la Bucureşti.

Peste 2.500 de sindicalişti din Poşta Română din toată ţara au protestat, duminică, la sediul Guvernului. Sindicaliştii au cerut demiterea directorului general al Poştei Române, Ion Smeeianu, şi a directorului executiv Rosita Alexe, ei anunţând că dacă cei doi nu vor fi demişi, liderii de sindicat vor intra în greva foamei.

Angajaţii Poştei Române spun că au salarii extrem de mici, în condiţiile în care conducerea companiei încasează sume de ordinul miilor de euro, fiind dat ca exemplu directorul Ion Smeeianu care, potrivit sindicaliştilor, câştigă 11.000 de euro pe lună. De altfel, mai mulţi angajaţi ai Poştei au venit la protest cu fluturaşul de salariu în care arătau că, pentru şase ore de muncă pe zi, au primit lunar salarii cuprinse între 224 de lei şi 331 de lei.

Ei s-au plâns şi că, pe lângă faptul că primesc foarte puţin, muncesc foarte mult, în contextul în care Poşta Română are în acest moment 1.500 de posturi vacante care sunt "îngheţate" de conducere pentru reducerea costurilor.

Poştaşii au început protestele în 7 mai, când au pichetat sediul cental al Poştei Române şi sediile prefecturilor.

După greva japoneză de marţi, poştaşii vor ieşi din nou în stradă joi, când vor picheta, de ora 10.00, sediile oficiilor judeţene de Poştă şi sediul Poştei Române din Capitală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici