Ponta: MJ are pregătit proiect care anulează pensiile magistraţilor condamnaţi pentru corupţie

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, are pregătit un proiect de lege prin care se anulează pensiile de serviciu ale magistraţilor condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie, a anunţat, marţi seară, premierul Victor Ponta.

445 afișări
Imaginea articolului Ponta: MJ are pregătit proiect care anulează pensiile magistraţilor condamnaţi pentru corupţie

Ponta: MJ are pregătit proiect care anulează pensiile magistraţilor condamnaţi pentru corupţie

"Ministrul Justiţiiei m-a anunţat că are proiectul gata, îl trimitem la Parlament", a spus Ponta într-o emisiune la România TV.

El a precizat că, la 1 septembrie, actul mormativ va fi pe masa Parlamentului, dar şi-a exprimat temerea că Guvernul va fi dat în judecată în momentul aplicării acestei măsuri.

Totodată, premierul a declarat că 90%-95% din magistraţi sunt corecţi, dar nu trebuie să "ne facem că nu ştim" că toate contractele de restituiri de propietăţi şi cele de achiziţii publice durează trei ani pentru că sunt hotărâri judecătoreşti care se bat cap în cap.

"Dacă se face curăţenie în magistratură, e în folosul României şi al magistraţilor corecţi, care sunt toţi trataţi la pachet ca fiind judecător sau procuror corupt", a mai spus Ponta.

Ponta:Reducem prin OUG pensiile torţionarilor comunişti, dar ne trebuie suport juridic de la Parchet

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi seară, că Guvernul îşi "asumă riscul" de a emite o ordonanţă de urgenţă prin care pensiile speciale ale torţionarilor comunişti vor fi reduse, dar a precizat că decizia nu poate fi luată în lipsa unui "suport" juridic din partea Parchetului.

"Pe baza unor constatări ale Parchetului pot să intervin legislativ, pentru că altfel nu am voie să tai pensia cuiva, că mă dă în judecată şi Curtea Constituţională a spus că nu am voie să mă ating de pensia nimănui. În măsura în care în care am un suport de la Parchet, nu mai aştept hotărâri judecătoreşti, imediat, prin ordonanţă de urgenţă - dacă nu marii anticomunişti de la televizor poate fac un proiect de lege, însă sunt anticomunişti din gură, dacă nu o să fac eu Guvernul o ordonanţă şi o să reglementez acest lucru", a mai spus Ponta.

Şeful Executivului consideră "revoltător" faptul că la 24 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 nu s-a întâmplat nimic în acest sens, deşi actualul preşedinte a condamnat comunismul în Parlament.

"După ce am avut tot felul de anticomunişti de mucava, ca domnul Băsescu care condamna prin Parlament comunismul, nu s-a făcut nimic. La 24 de ani, să afle presa. Ştia oare şi Băsescu când condamna că nu face nimic? Sau te pomeneşti că o să spună Guvernului să se trezească! Şi gândirea lor e identică", a spus Ponta.

El a apreciat faptul că Parchetul a început reexaminarea dosarelor foştilor torţionari şi a reiterat faptul că Guvernul va emite actul normativ prin care pensiile torţionarilor comunişti, unele atingând un nivel şi de 6.000 de lei, vor fi reduse, în condiţiile în care unele victime ale acestora primesc pensii de 600 de lei.

Victor Ponta a mai afirmat că Traian Băsescu a fost "securist" şi că, probabil, din acest motiv are "o simpatie" faţă de Vişinescu.

Alexandru Vişinescu s-a născut la Buzău, în 1925, şi a fost comandant al Penintenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, Ion Mihalache.

Alexandru Vişinescu este unul dintre cei 35 de torţionari identificaţi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat, pe 30 iulie, Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti începerea urmării penale a fostului comandant al închisorii Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, pentru omor deosebit de grav.

Potrivit preşedintelui executiv al IICCMER, Andrei Muraru, toţi deţinuţii politici închişi în timpul regimului comunist la Râmnicu Sărat "au fost torturaţi fizic şi psihic ca urmare a deciziilor luate de comandantul penitenciarului", Alexandru Vişinescu fiind "responsabil din punct de vedere penal pentru decesele înregistrate la Râmnicu Sărat în timpul mandatului său".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici