Ponta: Soluţia pentru avionul special pentru oficiali este un acord între guverne. Executivul italian are exces de aeronave

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că soluţia cea mai bună pentru achiziţia unei aeronave pentru zboruri speciale o reprezintă un acord interguvernamental cu un guvern care disponibilizează asemenea aeronave, el arătând că Executivul italian are exces de aeronave.

337 afișări
Imaginea articolului Ponta: Soluţia pentru avionul special pentru oficiali este un acord între guverne. Executivul italian are exces de aeronave

Ponta: Soluţia pentru avionul special pentru oficiali este un acord între guverne. Executivul italian are exces de aeronave (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Eu am cerut o analiză, în primul rând cât a plătit statul român pentru deplasările oficialilor - preşedinte, prim-ministru, preşedinte de Cameră, Senat, miniştri. Şi, dacă rezultă - eu ştiu deja acest lucru, e evident - dacă rezultă că este normal, aşa cum are orice ţară, să aibă un avion de serviciu pentru înalţi demnitari, cred că soluţia cea mai bună e nu de a-l achiziţiona printr-o licitaţie de la firme private, ci eventual de a încheia un acord interguvernamental cu un guvern care disponibilizează asemenea nave", a spus Ponta.

El a precizat că astfel se va face şi o cheltuială mult mai mică şi nici nu vor apărea discuţii legate de marca avionului achiziţionat.

Întrebat dacă Italia este ţara din care ar putea proveni o astfel de aeronavă prezidenţială, Ponta a răspuns: "În Italia este unul din guvernele care are un exces de aeronave. Dacă nu mă înşel, au nouă şi mai rămân cu şase".

Secretariatul General al Guvernului a primit la rectificarea bugetară o sumă de 13,5 milioane lei (peste 3 milioane de euro) pentru preluarea în leasing, prin Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), a unei aeronave destinate şi utilizate exclusiv pentru executarea zborurilor speciale.

RA-APPS funcţionează în subordinea SGG.

"În bugetul Secretariatului General al Guvernului pe anul 2013, la capitolul 51.01 „Autorităţi publice şi acţiuni externe", titlul 55 „Alte transferuri", alineatul 55.01.12 „Investiţii ale agenţilor economici cu capital de stat" este cuprinsă şi suma de 13.500 mii lei, care va fi utilizată exclusiv pentru plata obligaţiilor pe anul 2013, aferente contractului de leasing ce va fi încheiat de către Secretariatul General al Guvernului, prin Regia Autonomă de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat, pentru achiziţionarea unei aeronave destinate şi utilizate exclusiv pentru executarea zborurilor speciale", se menţiona în proiectul de rectificare.

La jumătatea lunii octombrie, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul caută o soluţie pentru încheierea unui acord cu Executivul italian pentru furnizarea unui avion destinat deplasărilor demnitarilor, după ce Cabinetul de la Roma a hotărât să vândă o parte dintre cele şase aeronave pe care le are în dotare.

Anterior, Senatul adoptase ordonanţa Guvernului prin care Ministerul Apărării Naţionale era autorizat să încheie, în anul 2013, un contract de leasing pentru achiziţionarea unei aeronave destinate exclusiv zborurilor speciale, respectiv transportului demnitarilor.

Potrivit reglementărilor în vigoare, zborurile speciale sunt cele care se execută cu aeronave ce au la bord preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, prim-ministrul, viceprim-ministrul, miniştri sau omologii străini ai acestora aflaţi în vizită în România.

În luna august, Guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă achiziţionarea unei aeronave pentru înalţi demnitari, preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Corneliu Dobritoiu (PNL), precizând, recent, pentru MEDIAFAX, că suma totală necesară achiziţionării în leasing a aeronavei se ridică la 56 de milioane de euro.

La data adoptării ordonanţei, premierul Victor Ponta declara că Guvernul şi-a propus să achiziţioneze o aeronavă de 12 locuri pentru a fi folosită în deplasările oficiale de către preşedintele României, prim-ministru, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi miniştri.

Ponta preciza că România este singura ţară din UE care nu are aeronavă oficială, iar pentru astfel de zboruri este închiriată o aeronavă de dimensiuni mai mari de la Tarom. Ponta susţine că astfel costul deplasărilor oficiale este foarte mare, iar oricum, din această toamnă, aeronava respectivă va intra în reparaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici