Ponta: Voi propune noi şefi la Parchet şi DNA, dar după discuţii cu Băsescu şi CSM

Premierul Ponta a declarat că intenţionează ca el să propună, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, noi procurori pentru şefia Parchetului General şi a Direcţiei Naţionale Anticoruţie, dar în urma unor discuţii cu preşedintele Băsescu şi membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

848 afișări
Imaginea articolului Ponta: Voi propune noi şefi la Parchet şi DNA, dar după discuţii cu Băsescu şi CSM

Ponta: Voi propune noi şefi la Parchet şi DNA, dar după discuţii cu Băsescu şi CSM (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Premierul a afirmat mai întâi, la RTV, că este foarte posibil să înainteze el aceste propuneri, pentru ca ulterior să vorbească cu o mai mare certitudine despre acest subiect.

"Este foarte posibil, dar numai în condiţiile în care vor avea o discuţie cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii şi cu preşedintele ţării, în aşa fel încât să existe un acord între cele trei părţi implicate de lege ", a spus Ponta.

Întrebat dacă se va opta pentru formula în care ministrul interimar propune, CSM emite avizul şi preşedintele semnează sau va fi organizat un concurs, variantă preferată de Comisia Europeană, şeful Guvernului a răspuns că, dacă există un acord între cele trei părţi implicate, şi Comisia Europeană va saluta acest acord.

"După ce o să am o discuţie cu secţia de procurori a CSM şi cu preşedintele, că acesta este circuitul, o să spun pe cine pot propune şi pe cine nu", a adăugat Ponta.

El a afirmat însă că ideea numirii doar a unor procurori care au rezolvat dosare mari importante este "o poveste", care nu a fost respectată nici în cazul fostului procuror general Laura Kovesi.

"Poveştile alea cu prorucori care să aibă în spate mari dosare şi să nu aibă achitări sunt întotdeauna în funcţie de cum îi convine celui care vorbeşte de asta. Kovesi a venit procuror general de la o unitate de parchet teritorială fără să fi fost o stea acolo, iar Morar a venit la DNA după ce a avut o achitare definitivă şi irevocabilă care a dus la condamnarea României la CEDO, aşa încât să nu ne mai luăm după ce spune preşedintele, el întotodeauna aplică regulile la alţii", a afirmat Ponta.

Ponta a apreciat totodată că numirea lui Daniel Morar ca judecător la Curtea Constituţională este un semn al faptului că şi preşedintele Traian Băsescu doreşte să fie numiţi mai repede noi preşedinţi la Parchetul General şi DNA.

În ceea ce priveşte interimatul la Justiţie, premierul a insistat asupra faptului că prima persană cu care a discutat despre acest subiect a fost liderul PNl, Crin Antonescu, după care l-a informat telefonic pe şeful statului.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, marţi, că în situaţia în care premierul va face propuneri pentru şefia Parchetului şi a DNA, ar putea să aibă o opinie, dar nu are calitatea de a-şi da acceptul sau nu pentru eventualele propuneri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici