Pop: Cifra de şcolarizare pentru învăţământul universitar ar trebui probabil să fie mai mare

Cifra de şcolarizare pentru învăţământul universitar ar trebui probabil să fie mai mare, pentru că numărul celor care vor susţine examenul creşte din cauza celor nepromovaţi anul trecut, a declarat ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de Pro TV

229 afișări
Imaginea articolului Pop: Cifra de şcolarizare pentru învăţământul universitar ar trebui probabil să fie mai mare

Pop: Cifra de şcolarizare pentru învăţământul universitar ar trebui probabil să fie mai mare

"Nu ştiu, ar trebuie să fie mai mare, pentru că numărul celor care vor susţine examenul este mai mare din cauza celor care nu au promovat anul trecut. Sunt cei care au căzut anul trecut", a spus Liviu Pop, întrebat cum ar trebui să fie cifra de şcolarizare pentru învăţământul universitar.

Ministrul interimar al Educaţiei a precizat pentru ProTV că miza cifrei de şcolarizare în universitar este dacă se finanţează granturi sau posturi.

Liviu Pop a subliniat însă că el, fiind din preuniversitar, nu stăpâneşte învăţământul superior, de aceea se va întâlni luni cu ultimii trei miniştri ai Educaţiei, pe care vrea să îi consulte pe acest subiect.

Întrebat de ce la întâlnirea de luni l-a invitat şi pe fostul ministru Ioan Mang, care a fost doar o săptămână la conducerea Ministerului Educaţiei, iar în acest interval nu a făcut altceva decât să răspundă acuzaţiilor de plagiat, Liviu Pop a reafirmat că el vine din preuniversitar şi are nevoie ca miercuri să aibă cifra de şcolarizare.

"Vin din mediul preuniveristar. Am nevoie ca miercuri să pun Hotărârea de Guvern privind cifra de şcolarizare, care trebuia pusă înainte de 1 martie. La preuniversitar mă mai pricep şi este OK, cea universitară, pe care trebuie să mi-o asum ca ministru, nu o stăpânesc în totalitate, să fim cu cărţile pe masă. Fiind din mediul preuniversitar nu am avut contact cu mediul universitar. Nu este o prioritate să dau vina, să caut vinovaţi. Riscul este că am înscris copii în clasa pregătitoare, dar nu am şcolile aprobate. Am un număr de copii, 900.000 de copii la învăţământul preuniversitar, pe care trebuie să-i împart pe şcoli", a precizat Liviu Pop.

El a adăugat că la nivelul clasei a VIII-a trebuie să se facă promovarea pentru a IX-a, dar nu se ştie codul clasei.

"Nu s-a dat Hotărârea de Guvern pentru ca ministrul Educaţiei să emită ordin cu fiecare şcoală din România, iar această HG trebuia să finalizată la 1 martie. Suntem la o săptămână înainte de înscrieri şi nu am reţeaua şcolară aprobată. Fac apel la dumneavoastră, părinţii, să căutaţi vinovaţii, să mă lăsaţi pe mine ca ministru să punem în lege. Dacă nu se aprobă Hotărârea de Guvern, ministrul este vinovat", a adăugat Liviu Pop.

Potrivit lui Pop, problema majoră este aprobarea cifrei de şcolarizare, iar la nivel universitar, miza o reprezintă finanţarea granturilor sau a posturilor.

"Miza la cifra de şcolarizare de la universitar este dacă finanţăm granturi sau posturi Dacă aveam norme la Legea educaţiei încă din toamnă, acum nu eram în această situaţie", a mai spus Pop.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici