Popoviciu, Şerban şi Pitcovici vor fi cercetaţi în libertate

Instanţa supremă a decis, miercuri seară, rămânerea în libertate a omului de afaceri Puiu Popoviciu, a fostului şef al DGIPI Ilie Cornel Şerban şi a fostului şeful Diviziei Operaţiuni în cadrul DGA Petre Pitcovici, judecătorii luând această măsură după mai mult de zece ore de audieri.

83 afișări
Imaginea articolului Popoviciu, Şerban şi Pitcovici vor fi cercetaţi în libertate

Omul de afaceri Puiu Popoviciu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Sentinţa de miercuri seară a instanţei supreme este definitivă, urmând ca cercetarea penală să se efectueze cu cei trei în stare de libertate.

Gabriel Popoviciu a declarat, la ieşirea din sala de şedinţă, că "justiţia funcţionează" şi că le-a spus judecătorilor, la termenul de miercuri, doar adevărul.

De asemenea, omul de afaceri a precizat că ofiţerul judiciar de la DNA Ion Motoc "a provocat această întâlnire, a încercat să creeze un caz".

Întrebat dacă ofiţerul Motoc a încercat să-şi facă un nume pe seama reputaţiei sale, Popoviciu a răspuns afirmativ şi a arătat că ancheta din acest caz l-a determinat să-i fie teamă de "fragilitatea urmăririlor penale" din România.

La întrebarea dacă îi este frică de George Becali, Popoviciu a răspuns: " Becali răspunde de ale lui, eu nu mă bag în afacerile lui, dar văd că el în ale mele da".

Singura declaraţie a lui Cornel Şerban după aflarea sentinţei a fost aceea că prin soluţia dată miercuri seară de magistraţii instanţei supreme "s-a făcut un prim pas spre aflarea adevărului.

Înainte de a trece la audieri, avocaţii au ridicat în faţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) problema legalităţii actelor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), instanţa urmând să ia o decizie în acest sens odată cu cea privind eliberarea sau nu, a celor trei.

Problema legalităţii a fost ridicată referitor la modul în care ofiţerul de poliţie judiciară al DNA Ion Motoc a realizat interceptarea ambientală în timpul discuţiilor cu Şerban, Popoviciu şi Pitcovici, invocându-se faptul că nu există o ordonanţă sau un proces verbal de constatare a faptului că acesta, deşi era ofiţer de poliţie judiciară, "a fost transformat într-un investigator".

În opinia avocaţilor, modul în care s-au făcut interceptările sunt nelegale, astfel că întreg probatoriul este lovit de nulitate.

Avocaţii au invocat faptul că Motoc a făcut un raport în care s-a autodenunţat, astfel constituidu-se dosarul penal 191/P/2008, care s-a aflat în acte premergătoare începerii urmăririi penale până în 23 martie 2009. Acest dosar s-a conexat cu cel având numărul 206/P/2006, care s-a aflat tot până în 23 martie 2009, în faza de acte premergătoare.

În acest context, invocarea articolului 224 din Codul de procedură penală privind actele premergătoare efectuate de investigatorii sub acoperire este discutabilă, în situaţia în care nu există document care să certifice că Motoc era un astfel de anchetator. El a fost doar delegat în 2008 să facă cercetări în cazul Popoviciu, însă atunci când i-a fost amplasată tehnica de ascultare DNA nu a consemnat acest fapt într-un document, au susţinut avocaţii lui Ilie Şerban şi Petre Pitcovici, Ion Cazacu şi Florian Şurghiu.

Puiu Popoviciu este apărat de Dan Apostol şi Cristian Ene, ambii avocaţi ai preşedintelui Traian Băsescu în diferite litigii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici