Poveste cu tâlc, la Sibiu: voluntar SMURD sfidat şi apoi lăudat pentru intervenţia la un accident

  • Răzvan este voluntar SMURD de un an şi două luni şi urmează cursurile de asistent medical la Mediaş.
  • În weekend a primit un apel de la o cunoştinţă care i-a spus ca a fost un accident grav pe DN 14, la Şeica Mare, în judeţul Sibiu.
  • Ajuns la faţa locului, a fost sfidat, apoi lăudat de cei prezenţi.
2549 afișări
Imaginea articolului Poveste cu tâlc, la Sibiu: voluntar SMURD sfidat şi apoi lăudat pentru intervenţia la un accident

Sursa foto: Facebook / Ministerul Afacerilor Interne, Romania

Răzvan, voluntar SMURD, era în vizită la nişte prieteni, sâmbătă după-amiază, când a primit un apel de la cineva care ştia că făcuse cursul de voluntar ISU şi care i-a spus că în accidentul de oe DN 14, din şeica Mare sunt implicate trei maşini şi sunt mai multe victime.

„Eşti în zonă? Poţi să ajungi?”, i-a spus lui Răzvan cel care l-a sunat.

„- Ajung imediat acolo. La 112 a sunat cineva?
- Da, da, dar am zis să te sun şi pe tine”, a fost dialogul telefonic, relatat de reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pe pagina de Facebook.

Locul accidentului era foarte aproape de Răzvan, aşa că acesta a ajuns imediat. Mai mulţi oameni erau strânşi în jurul unei maşini contorsionate şi încercau să scoată o femeie rănită, prinsă în interior.

„-Opriţi-vă! Nu o mişcaţi până nu ajung paramedicii!
Unul dintre bărbaţi, jignit de remarca lui Răzvan, i s-a adresat pe un ton sfidător: -Tu ce te bagi, puştiule? Nu vezi că e rănită? Trebuie să o scoatem! Eşti cumva medic?”, a fost remarca unuia dintre cei prezenţi la locul accidentului.

Răzvan i-a spus liniştit că nu este medic, dar a făcut cursul de voluntar SMURD şi că a fost şi la astfel de accidente.

„Nu ştim ce răni are şi poate îi agravăm situaţia! Vă rog să veniţi aici şi să-i susţineţi capul. Pe dumneavoastră vă rog să vorbiţi tot timpul cu doamna. Nu trebuie să leşine! Rămâneţi în contact permanent cu ea.
- Cât stăm aşa?
- Imediat vin colegii mei şi o vor scoate în siguranţă! Eu merg să văd ce fac cei doi copii”, a fost dialogul lui Răzvan cu cel care l-a sfidat iniţial,

La câţiva metri, doi copii, o fată de 12 ani şi un băiat de 14 ani, erau în stare de şoc, aveau răni vizibile şi păreau dezorientaţi. Răzvan a încercat să îi calmeze şi să vadă dacă rănile sunt grave. Băiatul sângera în zona capului şi, până la sosirea echipajelor SMURD, i-a curăţat faţa cu apă şi şerveţele. În tot acest timp, a încercat să o calmeze şi pe fetiţa de 12 ani. Când echipajele de prim ajutor şi descarcerare au ajuns la faţa locului, Răzvan şi-a dat seama că îi cunoştea. Împreună cu ei participase la misiunile de salvare, în stagiul său de voluntariat. Aşa că i-a fost foarte uşor să le prezinte rapid situaţia şi a cerut ajutorul unuia dintre salvatorii de pe ambulanţă pentru a-i prelua pe copilaşi.

„- Poate să vină un coleg, cu o targă, să mă ajute cu cei mici? Nu au răni grave, dar sunt foarte speriaţi!”, a spus Răzvan

Intervenţia a fost promptă, iar toate victimele au fost transportate la spital, unde au primit îngrijiri şi se află acum în afara oricărui pericol.

Răzvan a mai rămas câteva clipe, pentru a se curăţa, moment în care a bărbatul care i se adresă se cu „puştiule” s-a apropiat de el şi şi-a cerut scuze.

„- Vă cer scuze, domnule doctor! Am crezut că trebuie să scoatem cât mai repede femeia din maşină.
- Dar nu sunt doctor?
- Nu?
- V-am spus, sunt doar voluntar SMURD.
- Ar trebui să vă faceţi doctor. Meritaţi asta!”, a fost dialogul dintre cei doi.

Răzvan are 24 de ani şi este voluntar SMURD de un an şi două luni. În paralel, face şcoala de asistenţi la Mediaş, fiind în anul trei. După absolvire, doreşte să aibă o carieră în cadrul ISU, ca salvator pe ambulanţă.

Patru persoane au fost implicate în accidentul de la Şeica Mare, dintre care doi copii şi doi adulţi. O femeie în vârstă de 40 de ani a fost scoasă din maşină, după ce a rămas încarcerată, iar cei doi copii au fost duşi la Spitalul de Pediatrie din Sibiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici