Povestea americanului Sam, mai român decât românii, care nu ştiu decât să se plângă

Sam cel Român locuieşte de mai bine de şapte ani la Cluj şi se recomandă "regele României, mai român decât tine". A hotărât să se stabilească aici după ce a făcut mai multe excursii şi s-a convins că cel mai bun loc în care poate trăi este România pentru că "are tot: mare, munţi, oraşe frumoase, aer proaspăt, apă bună, mâncare sănătoasă, femei frumoase".

679 afișări
Imaginea articolului Povestea americanului Sam, mai român decât românii, care nu ştiu decât să se plângă

Povestea americanului Sam, mai român decât românii, care nu ştiu decât să se plângă (Imagine: Gândul)

A venit pe lume în Orlando, Florida. A terminat liceul, iar apoi a devenit autodidact. "Am lucrat câţiva ani pentru o mare bibliotecă americană şi luam de la gunoi cărţile pe care le aruncau studenţii după examene, le citeam, şi aşa am învăţat o grămadă de lucruri." E şi "un fel de poliglot", pentru că, pe lângă engleză şi română, vorbeşte spaniolă, italiană şi ivrit, pe care le-a învăţat "pe stradă, nu din cărţi", când a locuit pe rând, cel puţin câte un an de zile, în Mexic, Italia, Spania şi Israel.

Primele lucruri despre România le-a aflat prin 1999, de la o româncă stabilită în State, care i-a făcut cadou un album al trupei "Holograf" şi i-a tradus în engleză versurile. Cel mai mult i-a plăcut melodia "Banii vorbesc".

Aşa că, un an mai târziu, în 2000, ajungea pe Otopeni, cu o cursă Tarom, pentru o excursie de o săptămână, să vadă cu ochii lui cum vorbesc banii aici. A cutreierat Bucureştiul, Braşovul, Clujul şi Timişoara, şi a rămas fascinat de tot ce i s-a întâmplat. A revenit apoi trei ani la rând, în vizite tot mai lungi, iar în 2004 s-a hotărât să se stabilească definitiv în România.

"Auzeam tot timpul în capul meu o voce care-mi spunea: trebuie să te muţi aici, să trăieşti aici, e cel mai bun loc pentru tine! Şi până la urmă mi-am zis că n-are rost să tot dau o grămadă de bani pe avion ca să vin în vizită, mai bine mă mut aici şi gata!" Aşa că a demisionat de la slujba pe care o avea în Atlanta, unde lucra pentru o agenţie guvernamentală, şi-a luat laptopul, camera foto şi o valiză cu haine şi s-a întors în România "pentru totdeauna".

"Acum aici e casa mea şi aici o să mă îngropaţi. În America am locuit în mai multe state şi după aia am trăit în mai multe ţări din lume, Anglia, Mexic, Spania, Italia, Israel, în fiecare am întâlnit lucruri interesante. Dar România are tot, mare, munţi, oraşe frumoase, aer proaspăt, apă bună, mâncare sănătoasă, femei frumoase. Ce mai doriţi, sincer, când toată lumea care vine aici rămâne şocată când vede ce ţară extraordinară e România? Am stat de vorbă cu o grămadă de turişti din toată lumea şi toţi mi-au spus că aici e un fel de paradis. Sigur, nu e totul perfect, nici vorbă, e şi sărăcie, şi corupţie, am stat şi eu la coadă, OK! Dar e o ţară foarte bogată, cu resurse care nu se pot cumpăra, cu bani se cumpără maşină sau casă de lux, dar ce preţ are aerul proaspăt sau apa bună? Nici pentru un milion de dolari nu se găseşte aşa ceva în alte părţi. Păi, unde se găsesc urşi în Italia, de exemplu, urşi cum am văzut eu la Sinaia şi la Braşov?"

Iniţial a locuit la Timişoara, apoi s-a mutat la Cluj, iar de aici la Braşov, pentru ca în cele din urmă, în 2007, să se întoarcă "definitiv" la Cluj, unde trăieşte într-un apartament închiriat nu departe de centru, pe care îl împarte cu cele două pisici culese de pe stradă.

Citeşte mai mult despre povestea lui Sam cel Român pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici