Prahova: Dosare penale pentru lipsire de libertate pentru administratorii azilului din Păuleşti

Poliţia Prahova a întocmit dosare penale pe numele celor doi administratori ai fiemei care deţine căminul de bătrâni de la Păuleşti Prahova, cei doi fiind cercetaţi penal pentru lipsire de libertate, în condiţiile în care există indicii că unii bătrâini erau ţinuţi acolo împotriva voinţei lor.

173 afișări
Imaginea articolului Prahova: Dosare penale pentru lipsire de libertate pentru administratorii azilului din Păuleşti

Prahova: Dosare penale pentru lipsire de libertate pentru administratorii azilului din Păuleşti (Imagine: Shutterstock)

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Prahova, Georgian Drăgan, poliţiştii cercetează penal, pentru lipsire de libertate, două persoane, administratori ai firmei care deţine căminul de bătrâni de la Păuleşti.

Georgiana Drăgan a precizat că, în funcţie de concluziile medicului legist care îi va examina pe bătrânii din cămin, este posibil ca cercetările să fie extinse şi pentru alte infracţiuni.

Surse apropiate anchetei au declarat că mai mulţi dintre bătrânii găsiţi în cămin au afirmat că au fost ţinuţi acolo împotriva voinţei lor.

La ora trasmiterii acestei ştiri, echipe de poliţişti se află în continuare la azilul din Păuleşti.

Poliţiştii din Prahova, însoţiţi de reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, inspectori de la Protecţia Consumatorului, dar şi de un medic legist, au descins, miercuri dimineaţă, la o casă din Păuleşti unde funcţiona un azil ilegal de bătrâni, unde au fost găsiţi 37 de vârstnici.

Şeful Poliţiei Judeţene Prahova, comisar Viorel Dosaru, a declarat corespondentului MEDIAFAX că Poliţia a început verificările în acest caz după ce a primit imagini care arată condiţiile mizere în care bătrânii erau ţinuţi în azilul ilegal din comuna Păuleşti.

Surse apropiate anchetei au declarat că respectivul cămin de bătrâni este administrat de societatea comercială SC Alex & Moni şi funcţionează ilegal, în condiţiile în care firma nu deţine autorizaţie pentru funcţionarea unui astfel de aşezământ.

Managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova, Daniel Nicolae, declara că din azilul ilegal au fost preluaţi de ambulanţe 31 de bătrâni care au fost duşi la Spitalul Municipal din Câmpina, unde după o evaluare medicală complexă se va stabili dacă vor fi trimişi către alte unităţi sanitare sau către aşezăminte de îngrijire pentru persoane vârstnice.

El a precizat că toţi sunt bolnavi cronici, majoritatea suferind accidente vasculare, mulţi dintre ei având pareze sau semipareze. De asemenea, o persoană din acel centru este nevăzătoare.

"Sunt oameni care au nevoie de ingrijiri speciale", a spus managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova.

Referitor la condiţiile în care erau ţinuţi oamenii, el a spus: "Mizerie. Erau unii peste alţii, câte doi-trei în pat, fără lenjerie curată, fără pamperşi schimbaţi, mirosea a urină şi fecale. Unii dintre ei erau deshidrataţi".

Conform sursei citate, oamenii nu beneficiau de asistenţă medicală, iar tratamentele nu le erau administrate.

La rândul său, comisarul Alexandru Cârdei de la CJPC Prahova, care participă la descinderile făcute la azilul din Păuleşti, a spus că bătrânii erau ţinuţi în condiţii "de neimaginat", iar mirosul de acolo era insuportabil.

El a spus că a găsit în căminul de la Păuleşti numeroase nereguli, de la mâncare fără etichete, până la găini vii ţinute într-o cadă de baie, mucegai pe jos, muşte moarte şi uscate rămase pe firele electrice şi în incinta în care se face mâncarea.

Reprezentantul CJPC Prahova a mai afirmat că, de asemenea, nu există un reţetar pentru prepararea hranei pentru bătrânii bolnavi, că niciunul dintre angajaţii care se ocupă de preparea hranei nu are carnet de sănătate, iar comisarii au găsit în incinta căminului 20 de kilograme de carne care nu are elemente de identificare, astfel că nu se poate şti de unde provine sau dacă este expirată.

"Pe jos este mucegai, mâncarea se face în aceeaşi incintă unde sunt depozitate vopseluri, pe firele electrice sunt muşte uscate, iar într-o cadă am găsit două găini vii", a afirmat Cârdei.

Întrebat dacă ştie care sunt sumele pe care le plăteau bătrânii pentru a fi ţinuţi în acest azil, el a spus că, din discuţiile pe care le-a avut cu poliţiştii, a înţeles că tariful lunar de persoană era de 1.000 de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici