Preafericitul Daniel: Situaţiile de criză i-au făcut pe oameni mai atenţi în folosirea bunurilor şi cu semenii

Multele încercări sau situaţii de criză i-au maturizat pe oameni mai mult, i-au făcut mai atenţi în folosirea bunurilor materiale, mai receptivi în posibilitatea de a-i ajuta pe alţii, a spus PF Daniel, duminică, la slujba de la biserica "Sf. Pantelimon", afectată de un incendiu.

370 afișări
Imaginea articolului Preafericitul Daniel: Situaţiile de criză i-au făcut pe oameni mai atenţi în folosirea bunurilor şi cu semenii

Preafericitul Daniel (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În cuvântul de învăţătură rostit la sfinţirea bisericii afectată de incendiul de săptămâna trecută, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre importanţa asumării suferinţei.

"Am dorit să venim astăzi aici pentru că era nevoie să încurajăm parohia aceasta încercată greu prin paguba adusă de incendiul acestei biserici istorice cu valoare deosebită din punct de vedere istoric şi artistic şi pentru ca să aducem mulţumire lui Dumnezeu că s-a reuşit ca în timp scurt se să poată redeschide biserica, în înţeles de locaş de rugăciune, să poată fi reluate slujbele aici. Desigur, tot ceea ce se întâmplă în viaţa unei comunităţi nu este fără sens. Nu cunoaştem imediat sensul încercărilor din viaţa noastră şi din viaţa noastră şi din viaţa unei comunităţi. Uneori suntem încercaţi pentru a fi atenţionaţi, alteori vine şi la oamenii drepţi pentru a-i întări în răbdare", a spus Întâistătătorul BOR.

El a adăugat că suferinţa îl scoate pe om din neutralitate.

"Unii se smeresc, iar alţii se revoltă în timp de încercare, suferinţă şi necaz. De aceea, depinde de noi ce sens dăm încercării. Dacă încercarea, boala, suferinţa, necazul, paguba devin apel sau chemare tainică a lui Dumnezeu la o întărire în credinţă mai intensă, la o exprimare a milosteniei şi într-ajutorării mai intensă, atunci suferinţa se transformă în biruinţă", a fost mesajul PF Daniel.

Potrivit patriarhului, trebuie observat că multele încercări sau situaţii de criză i-au maturizat pe oameni mai mult, i-au facut mai atenţi in folosirea bunurilor materiale, mai receptivi în posibilitatea de a-i ajuta pe alţii.

"În general situaţia de criză ne scoate din neutralitate şi indiferenţă. Cine trece prin suferinţă nu mai este neutru. Unii se smeresc, iar alţii se revoltă în timp de încercare de suferinţă, de necaz. Depinde de noi ce sens dăm încercării. Dacă încercarea, suferinţa, boala, necazul, paguba devin un apel la întărire în credinţă mai intensă, la o exprimare a milosteniei şi întrajutorării mai intense, atunci suferinţa se transformă în biruinţă. Putem transforma un eşec în biruinţă, o pagubă în câştig, o pagubă materială în câştig spiritual, de sensibilizare a noastră în raport cu Dumnezeu şi cu semenii", a adăugat patriarhul Daniel.

În încheiere, el a adresat un îndemn credincioşilor care ar putea cădea în deznădejde.

"Să nu cădem în deznădejde în vreme de încercare şi de a-i judeca pe alţii în vreme de necaz. Să nu judecăm pe cineva înainte de a-l fi ajutat. Să îl ajutăm de două ori înainte de a-l judeca", a mai spus PF Daniel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici