Predoiu: Cele patru Coduri vor fi implementate doar atunci când sistemul judiciar va fi pregătit

Ministerul Jusţiţiei va trece la implementarea celor patru Coduri doar atunci când sistemul judiciar va fi pregătit din punct de vedere al resurselor umane, dotărilor logistice, infrastructurii judiciare şi asimilării conţinutului normativ al lor, a anunţat, la Suceava, ministrul Cătălin Predoiu.

22 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Cele patru Coduri vor fi implementate doar atunci când sistemul judiciar va fi pregătit

Predoiu: Cele patru Coduri vor fi implementate doar atunci când sistemul judiciar va fi pregătit (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Ministrul a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, după ce a vizitat instanţele din judeţul Suceava, că Ministerul Justiţiei va găsi în următorii ani toate resursele necesare pentru a pregăti sistemul judiciar pentru implementarea Codurilor Civil şi Penal, precum şi a Codurilor de procedură civilă şi penală.

Predoiu a spus că se va trece la implementarea celor patru Coduri doar atunci când sistemul judiciar va fi pregătit din punct de vedere al resurselor umane, al dotărilor logistice, de infrastructură şi al asimilării conţinutului normativ al acestora.

El a mai spus că, după ce Parlamentul va adopta Codurile de procedură civilă şi penală, se va trece la accelerarea acestui proces împreună cu Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, preşedinţii de instanţe, cu Ministerul Public.

"Putem să începem să ne punem problema implementării Codurilor abia după a doua jumătate a anului 2011. Până atunci, noi trebuie să facem eforturi de extindere a personalului cu judecători, procurori, dar şi grefieri, inspectori de probaţiune şi trebuie să evaluăm, în urma studiilor de impact, unde mai trebuie să avem extinderi ale structurii imobiliare, extinderi de sedii", a spus Predoiu, subliniind că şi procesul de asimilare a conţinutului normativ al acestor Coduri este unul foarte important.

El a arătat că trebuie discutat în sistemul judiciar conţinutul normativ al Codurilor, adăugând că în anii trecuţi a existat o reticenţă a sistemului de a studia proiectele de Coduri pentru că nu exista o încredere că ele vor deveni legi din proiecte şi că aceste legi vor fi implementate.

"Ori eu vă spun că, aşa cum am spus în urmă cu doi ani de zile, proiectele vor fi finalizate, aşa vă spun şi acum, aceste proiecte care între timp au devenit legi, Cod Civil, Cod Penal, şi care vor deveni legi cu certitudine, respectiv Cod de procedură civilă, Cod de procedură penală, vor fi implementate. Mai devreme, mai târziu, în funcţie şi de starea financiară a ţării, e altă chestiune, dar vor fi implementate", a adăugat Predoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici