Predoiu despre raportul pe justiţie al CE: Mi-e teamă că va fi un tablou pictat în tonuri sumbre

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că îi este teamă că raportul Comisiei Europene privind progresele din Justiţie, care se publică miercuri, va fi ca un tablou pictat în tonuri sumbre pentru că întreaga atmosferă a impietat asupra unei dinamici care se instalase.

334 afișări
Imaginea articolului Predoiu despre raportul pe justiţie al CE: Mi-e teamă că va fi un tablou pictat în tonuri sumbre

Cătălin Predoiu (Imagine: Mihai Dascalescu/ Mediafax Foto)

Fostul ministru al Justiţiei nu vede cu ochi buni raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). "Mi-e teamă ca va fi un tablou pictat în tonuri sumbre pentru că întreaga atmosferă a împietat asupra unei dinamici care se instalase. Era foarte mult de muncă, încă un ciclu sau două de implementare a reformelor dar se lucra. În 3-6 ani cred ca sistemul judiciar era compatibil cu oricare din EU. Pe undeva ne-am oprit", a spus, marţi seara, la Digi24, Predoiu.

Cătălin Predoiu consideră că România ar fi trebuit să lupte pentru atenuarea limbajului uneori prea dur al CE.

"Trebuie să conştientizăm faptul că ei au fost surprinşi de turnura evenimentului, de instrumentele politice folosite în sistemul juridic", a declarat Predoiu.

Fostul ministru al Justiţiei a remarcat faptul că în ultimii ani se abandonase această teza a politizării raportului pe justiţie, spunând că această joacă cu raportul în meciul politic din România a penalizat Bucureştiul în raport cu CE.

"Îl priveam ca pe un exerciţiu firesc de combatere a corupţiei. Ultimele luni au demonstrat că, cel puţin din ţară, el a fost jucat politic de ambele tabere, acest lucru a fost receptat cu rezerve la Bruxelles", a susţinut sursa citată

Cătălin Predoiu este rezervat în privinţa ridicări MCV sau a extinderii sale într-o variantă mai light peste toate statele UE. "Să nu ne îmbătăm cu apă rece şi să credem că reluarea propunerii de a extinde MCV pentru toate statele nu va avea succes dacă pe teren nu continuăm ce am început. Problema nu era încotro merg sau dacă facem reforme, problema se redusese la nivelul ritmului ăi progresului de implementare a lor", a mai spus Predoiu.

Comisia Europeană prezintă, miercuri, începând cu ora 11.00, raportul despre evoluţia Justiţiei din România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, concluziile şi tonul acestui document urmând să aibă impact asupra procesului de aderare la Spaţiul Schengen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici