Predoiu nu vrea politizarea dezbaterii codurilor

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a spus, luni, că este important ca procesul de dezbatere a codurilor în Parlament să se păstreze într-un cadru tehnic-juridic şi să se evite politizarea excesivă.

16 afișări
Imaginea articolului Predoiu nu vrea politizarea dezbaterii codurilor

Predoiu nu vrea politizarea dezbaterii codurilor (Imagine: Mediafax Foto)

"Sunt chestiuni care se pot rezolva extrem de facil în Parlament, cu concursul specialiştilor care iau parte la dezbateri. Cred că trebuie să distingem între procesul firesc, normal, democratic de dezbatere a codurilor şi de îmbunătăţire a lor şi un eventual proces politic de stopare a acestora. Am spus şi nu ezit să reiau: am convingerea că aceste proiecte reprezintă un interes mult mai general decât cel al unuia sau altuia dintre partide. Cred că finalizarea acestor proiecte cu texte bune şi de calitate satisface un interes general al justiţiei din România", a spus Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiţiei a adăugat că a observat că în ultimele două săptămâni au fost aduse în discuţie cinci sau şase instituţii din aceste proiecte - libertatea presei, avortul, prostituţia, incestul şi limitele pedepselor în Codul penal.

"Suntem gata să discutăm toate propunerile suplimentare sau obiecţiile faţă de unele soluţii din cod. Ceea ce cred că trebuie să evităm este să oprim acest proces sub pretextul unor ajustări punctuale", a subliniat Predoiu.

Ministrul Justiţiei a mai spus că apreciază că prin finalizarea acestor texte de lege se satisface un interes a justiţiei române.

"Am spus că dacă reuşim să avem coduri adoptate până la raportul din vară, fără îndoială ne va opta. Asta nu înseamnă că nu ţin la calitatea textelor", a mai spus Predoiu, răspunzând unei înterebări legate de un termen limită impus de UE.

Ministrul Justiţie a spus că îngrijorarea ONG-urilor şi a opiniei publice în general faţă de adoptarea codurilor este nejustificată, întrucât nimeni nu a întrebat în 2008 când erau în dezbatere despre textele de lege.

"Dezbaterile pot continua sine die, tot timpul se va găsi o soluţie în plus, o critică în plus. Fac tot ce pot să ştiu acest dialog deschis, să receptez propuneri şi amendamente, să le trimitem dacă apreciem, în Parlament", a mai spus Predoiu.

El a arătat că a nunaţat deja textele cu privire la presa scrisă şi că urmează să aibă o întâlnire cu ONG-urile pentru a le asculta criticile.

Organizaţiile nonguvernamentale nemulţumite de lipsa dezbaterilor publice pe tema codurilor juridice adoptate de Guvern au anunţat, luni, că ar putea reclama în instanţă Executivul, pentru încălcarea legii transparenţei, în această săptămână.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici