Predoiu: Raportul de ţară va fi dat publicităţii "în aceste zile"

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, luni, că raportul de ţară privind justiţia va fi dat publicităţii "în aceste zile" de către Comisia Europeană, ulterior Ministerul Justiţiei urmând să comunice strategia sa către Ministerul Public şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

19 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Raportul de ţară va fi dat publicităţii "în aceste zile"

Predoiu: Raportul de ţară va fi dat publicităţii "în aceste zile" (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Raportul de de ţară este aşteptat în aceste zile. După publicarea lui, în două-trei zile vom da şi strategia Ministerului Justiţiei, care vizează şi o serie de măsuri privind eficientizarea Ministerului Public. Vă asigur că am avut şi discuţii prealabile cu procurorul general despre acest fapt", a spus ministrul Justiţiei, în cadrul prezentării de luni a bilanţului activităţii Ministrului Public pe 2009.

Surse oficiale susţin că miercuri ar putea fi date publicităţii de către Comisia Europeană concluziile privind evaluarea angajamentelor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

În cadrul MCV, Ministerul Justiţiei (MJ) are, pe de o parte, atribuţii legate de adoptarea si sprijinirea implementării măsurilor de ordin legislativ şi bugetar, iar, pe de altă parte, de coordonator al monitorizării progreselor înregistrate şi interfaţa între autorităţile române şi Comisia Europeana in problematica specifică.

Cele patru condiţionalităţi cuprinse în cadrul MCV se referă la garantarea unui proces judiciar mai transparent şi mai eficient totodată, în special prin consolidarea capacităţilor şi a responsabilizării Consiliului Superior al Magistraturii. Raportarea şi evaluarea impactului noilor coduri de procedură civilă şi administrativă. (responsabili: MJ; CSM, MP, ICCJ); înfiinţarea, conform celor prevăzute, a unei agenţii pentru integritate cu responsabilităşi în domeniul verificării patrimoniului, al incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese potenţțiale, precum şi cu capacitatea de a adopta decizii obligatorii care să poată duce la aplicarea unor sancțiuni disuasive. (responsabili: ANI, CNI); continuarea, în baza progreselor realizate deja, a unor anchete profesioniste şi imparţiale cu privire la acuzaţiile de corupţie la nivel înalt. (responsabili: DNA, MP); adoptarea unor măsuri suplimentare de prevenire şi combatere a corupţţiei, în special în cadrul administraţiei locale. (responsabili: MAI, MP).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici