Predoiu: Singura sancţiune pentru România - neaplicarea hotărârilor judecătoreşti în UE

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, referitor la decizia Comisiei Bundestagului, că semnalul dat de aceasta trebuie privit cu atenţie, deşi singura sancţiune formal stipulată ar putea fi nerecunoaşterea hotărârilor instanţelor româneşti în statele UE.

11 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Singura sancţiune pentru România - neaplicarea hotărârilor judecătoreşti în UE

Predoiu: Singura sancţiune pentru România - neaplicarea hotărârilor judecătoreşti în UE (Imagine: Mediafax Foto)

Parlamentul german intenţionează să sisteze alocarea de fonduri europene pentru România din cauza deficienţelor din justiţie, membrii Bundestagului adoptând joi o rezoluţie în acest sens, a relatat Deutsche Welle România în pagina electronică citând DPA.

Parlamentarii germani deplâng ritmul reformelor din justiţie şi stadiul combaterii corupţiei, potrivit unei rezoluţii adoptate joi în unanimitate, relata sursa citată, într-un material intitulat "Germania, nemulţumită de statul de drept român, vrea să îngheţe fondurile europene pentru România".

"Este foarte adevărat că singura sancţiune formal stipulată pentru o eventuală încetinere a performanţelor în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare este aplicarea articolului 38 din actul de aderare, respectiv nerecunoaşterea hotărârilor instanţelor noastre în statele membre din Uniunea Europeană, clauză care poate fi activată până la sfârşitul acestui an, dar semnalul dat de Bundestag trebuie privit cu atenţie", a declarat ministrul Cătălin Predoiu.

Ministrul a spus că mesajul Comisiei Bundestagului arată ce presiuni există asupra Comisiei în adoptarea unei atitudini mai ferme şi severe în evaluarea progreselor în justiţie.

"Credem însă că România a făcut suficiente progrese în domeniul justiţiei ca să putem susţine abandonarea ideii sancţiunilor", a declarat Predoiu.

Acesta a conchis că Ministerul Justiţiei este în grafic cu tot ce şi-a propus sub aspect instituţional, însă contextul economico-politic şi-a pus amprenta asupra activităţii şi a dialogului cu sistemul.

Predoiu a adăugat că, în această săptămână, va înainta o scrisoare către Executiv şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu propunerile de soluţii tehnice pentru ieşirea din acest impas de comunicare şi resurse logistice suficiente.

"Agenda pe justiţie este mult prea importantă pentru interesul naţional pentru a fi finanţată insuficient", a spus, în finalul declaraţiei sale, Cătălin Predoiu.

"Decizia Comisiei Bundestagului reprezintă un semnal îngrijorător care trebuie tratat cu toata atenția, pentru că reflectă nemulțumirea acestui stat membru al Uniunii Europene față de evoluția celor patru obiective de referință din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", a susţinut, vineri, ministrul român al Justiţiei Cătălin Predoiu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici