Prefectul de Covasna cere revocarea hotărârii Consiliului Judeţean prin care steagul secuiesc a fost primit ca donaţie

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a solicitat Consiliului Judeţean revocarea hotărârii prin care steagul secuiesc oferit de către liderul Partidului Civic Maghiar Covasna, Kulcsár-Terza József, şi arborat în sala consiliului, a fost acceptat ca donaţie.

1543 afișări
Imaginea articolului Prefectul de Covasna cere revocarea hotărârii Consiliului Judeţean prin care steagul secuiesc a fost primit ca donaţie

Prefectul de Covasna cere revocarea hotărârii Consiliului Judeţean prin care steagul secuiesc a fost primit ca donaţie

Sebastian Cucu a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că arborarea steagului în sala de şedinţă nu are o bază legală, iar din acest motiv a cerut revocarea hotărârii de acceptare a donaţiei.

"Am cerut revocarea pentru că am identificat elemente de nelegalitate, respectiv faptul că obiectul donaţiei, în primul rând, nu era corect identificat (...), dânşii au spus că a fost donat aşa –zisul drapel al Ţinutului Secuiesc şi noi am constatat că, de fapt, nu a fost donat acest drapel, ci drapelul judeţului Harghita. În al doilea rând, contractul de donaţie era sub clauză, iar clauza era nelegală şi ca atare, nu poate fi acceptată”, a spus prefectul.

La rândul său, liderul Partidului Civic Maghiar, Kulcsár-Terza József, s-a declarat "supărat şi revoltat" din cauza cerinţei prefectului, spunând că nu vrea ca steagul să fie înlăturat din sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, astfel că în şedinţa ordinară de joi a cerut consilierilor să voteze împotriva cererii de revocare.

”Sunt revoltat şi supărat, foarte supărat (...). Religiile, simbolurile, imnurile sunt date când te naşti, iar eu zic că asta ne aparţine şi nu le putem abandona. Nu doresc să abandonez acest steag şi nu doresc să fie luat de la Consiliul Judeţean. De aceea, am cerut consilierilor să votăm contra, deci să nu votăm cererea domnului prefect, pentru că eu consider că este o cerere provocatoare, o cerere urâtă. Care este problema că, lângă steagul României şi lângă steagul Uniunii Europene, este şi steagul Ţinutului Secuiesc? Nu văd nicio problemă dacă noi cântăm imnul nostru, nu văd nicio problemă dacă vorbim pe limba noastră. Aceste drepturi sunt nişte drepturi ale omului. (...) Dumnezeu a dat ca pe aceste meleaguri să locuim împreună români, maghiari şi alte etnii. Eu cred că avem drepturi egale şi fiecare trebuie să respecte drepturile, simbolurile, cutumele celuilalt", a spus Kulcsár-Terza József.

În cele din urmă, hotărârea nu a fost revocată de către consilierii judeţeni.

Întrebat ce se va întâmpla în acest caz, prefectul Sebastian Cucu a răspuns: ”Se întâmplă ce se întâmplă de obicei cu o hotărâre nelegală: ne adresăm instanţei pentru anularea acesteia”.

La finele lunii martie, steagul secuiesc oferit Consiliului Judeţean Covasna de către liderul Partidului Civic Maghiar Covasna, Kulcsár-Terza József, şi arborat în sala Consiliului, a fost acceptat ca donaţie. Kulcsár-Terza József declara atunci că a donat steagul deoarece acesta ”lipsea din sala Consiliului Judeţean”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici