Prefectura Capitalei, plan de măsuri pentru atenuarea efectelor caniculei

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă va adopta o hotărâre prin care se va aproba Planul de măsuri pentru prevenirea, diminuarea şi atenuarea efectelor negative ale caniculei şi secetei.

149 afișări
Imaginea articolului Prefectura Capitalei, plan de măsuri pentru atenuarea efectelor caniculei

Prefectura Capitalei, plan de măsuri pentru atenuarea efectelor caniculei

Potrivit Prefecturii Bucureşti, printre aceste măsuri se numără: adaptarea programului serviciilor publice astfel încât deplasarea populaţiei către acestea să se facă în afara intervalelor orare cu temperaturi extrem de ridicate.

În mod similar vor fi formulate recomandări pentru modificarea corespunzătoare a programului de lucru al unităţilor de de aprovizionare cu alimente şi prestatoare de servicii; identificarea surselor suplimentare de alimentare cu apă a localităţilor; asigurarea funcţionării în regim prelungit a fântânilor arteziene şi a cişmelelor permanente şi temporare existente pe raza municipiului Bucureşti; monitorizarea situaţiei asigurării cu apă a populaţiei şi operatorilor economici precum şi aplicării măsurilor din planul de restricţii şi folosire a apei în perioadele deficitare; intensificarea controalelor în locaţiile în care se produc şi se comercializează produse alimentare; asigurarea funcţionării reţelei de distribuţie a energiei electrice, având în vedere consumul ridicat în perioada de vară, din cauza funcţionării prelungite a aparaturii de climatizare, pentru evitarea penelor de curent; asigurarea stocului de medicamente necesar continuităţii tratamentelor persoanelor afectate datorită fenomenelor de deshidratare şi hipertermie; instituirea serviciului de permanenţă la sediile primăriilor; asigurarea cu prioritate a primului ajutor medical calificat sau a asistenţei medicale pentru persoanele cu afecţiuni a căror evoluţie poate fi influenţată negativ de temperatura crescută a factorilor de mediu, având în vedere influenţa generală a acestui fenomen meteorologic asupra sănătăţii populaţiei; supravegherea calităţii produselor perisabile prin controlul lanţurilor frigorifice destinate alimentelor, precum şi prin controlul lanţurilor de frig pentru medicamente şi vaccinuri; instruirea personalului medical şi din unităţile medico-sociale, precum şi a voluntarilor pentru asigurarea activităţilor de prevenţie, precum şi stabilirea necesarului de personal, echipamente şi materiale sanitare corespunzătoare pentru punctele de prim ajutor.

Preşedintele Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Diana-Anca Artene a transmis recomandări bucureştenilor, pentru evitarea pericolelor generate de caniculă.

„Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00; dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală; ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius; dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă sau la locul de muncă, petreceţi 2 - 3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine, lăcaşe de cult); purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise”, a spus Artene.

De asemenea, bucureştenii trebuie să ştie că în fiecare sector există locuri în care pot primi ajutor şi apă potabilă, în cazul în care se găsesc într-o situaţie dificilă cauzată de temperaturile extreme.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici