Premieră medicală: Operaţie laparoscopică pentru obezitate, transmisă în direct din România la Roma

Şeful Departamentului Chirurgie Generală Delta Hospital, Cătălin Copăescu, realizează, vineri, două operaţii laparoscopice de chirurgia obezităţii, acestea fiind transmise în direct la cel de-al 22-lea Congres de Chirurgie Digestivă, organizat în perioada 5-6 mai, la Roma.

1310 afișări
Imaginea articolului Premieră medicală: Operaţie laparoscopică pentru obezitate, transmisă în direct din România la Roma

Premieră medicală: Operaţie laparoscopică pentru obezitate, transmisă în direct din România la Roma (Imagine: Shutterstock)

Transmiterea în direct a unor operaţii bariatrice efectuate laparoscopic în România la un congres internaţional este o premieră naţională.

La cele două intervenţii laparoscopice efectuate de echipa condusă de medicul Cătălin Copăescu vor asista peste 800 de chirurgi din Italia şi alte ţări europene. Este vorba despre o operaţie de reducere a stomacului (gastrectomie longitudinală sau Gastric Sleeve) şi o operaţie de bypass gastric, se arată într-un comunicat al unităţii sanitare.

Intervenţia chirurgicală de gastrectomie longitudinală presupune îndepărtarea a 80 la sută din stomac, realizând un rezervor gastric cu o capacitate mult mai mică. Acest lucru va reduce major senzaţia de foame şi va facilita instalarea precoce a saţietăţii. Durata medie a unei astfel de operaţii este de aproximativ 50 de minute.

Operatia de bypass gastric constă în formarea unui mic rezervor gastric (cu o capacitate de aproximativ 25 cmc) şi ocolirea, de către alimentele înghiţite, a unui segment important din intestinul subţire (aproximativ 150 de cm), reducând absorbţia caloriilor. Intervenţia chirurgicală durează aproximativ 90 minute, a precizat sursa citată.

Medicul Cătalin Copăescu are o vastă experienţă în chirurgia obezităţii, el operând până în prezent peste 2.500 de pacienţi cu obezitate, diabet zaharat sau alte boli metabolice. El este cel care l-a operat pe bărbatul de aproape 400 de kilograme şi care era considerat cel mai gras om din România.

Congresul de Chirurgie Digestivă din Italia include atât lucrări ştiintifice, cât şi demonstraţii practice constând în intervenţii chirurgicale care se vor desfăşura live, prin intermediul unor videoconferinţe. Intervenţiile chirurgicale vor fi efectuate atât de medici din Italia, cât şi de medici din Europa, SUA, Africa sau Asia, printre aceştia fiind şi chirurgul român Cătalin Copăescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici