Premieră mondială. Vierme viu găsit în creierul unei femei, în Australia

Un vierme rotund viu de 8 centimetri, care trăieşte de obicei în pitoni, a fost găsit în creierul unei femei din Australia, relatează The Guardian.

1370 afișări
Imaginea articolului Premieră mondială. Vierme viu găsit în creierul unei femei, în Australia

Premieră mondială. Vierme viu găsit în creierul unei femei, în Australia

Era o zi destul de obişnuită la spitalul Canberra, până când neurochirurgul Hari Priya Bandi a scos din creierul unei paciente un vierme de 8 cm lungime.

Pacienta, o femeie în vârstă de 64 de ani din sud-estul New South Wales, a fost internată pentru prima dată la spitalul local la sfârşitul lunii ianuarie 2021, după ce a suferit trei săptămâni de dureri abdominale şi diaree, urmate de o tuse uscată constantă, febră şi transpiraţii nocturne.

Până în 2022, simptomele ei au inclus şi pierderi de memorie şi depresie, ceea ce a dus la trimiterea ei la spitalul din Canberra. Un RMN la creier a dezvăluit anomalii care necesitau o intervenţie chirurgicală.

"Neurochirurgii se confruntă în mod regulat cu infecţii în creier, dar aceasta a fost o descoperire unică în carieră. Nimeni nu se aştepta să găsească aşa ceva", a declarat un medic.

Descoperirea surprinzătoare a determinat o echipă de la spital să se reunească pentru a descoperi ce fel de vierme era şi să decidă asupra tratamentului.

"Canberra este un loc mic, aşa că am trimis viermele, care era încă în viaţă, direct în laboratorul unui om de ştiinţă de la CSIRO care are multă experienţă cu paraziţii", a spus medicul Sanjaya Senanayake. "S-a uitat la el şi a spus: <Dumnezeule, acesta este Ophidascaris robertsi>".

Ophidascaris robertsi este un vierme rotund care trăieşte de obicei în pitoni. Pacienta din spitalul din Canberra reprezintă primul caz din lume în care acest parazit este descoperit la om.

Pacientul locuieşte în apropierea unei zone locuite de pitoni covor. În ciuda faptului că nu a avut contact direct cu şerpii, ea aduna deseori ierburi în jurul lacului pentru a le folosi la gătit. Astfel, un piton ar fi putut răspândi parazitul prin intermediul fecalelor în iarbă, iar pacienta a fost probabil infectată cu parazitul direct prin atingerea ierbii sau după ce a mâncat verdeţuri.

Acum, femeia trebuie să fie tratată pentru alte larve care ar fi putut invada alte părţi ale corpului, cum ar fi ficatul. Dar, având în vedere că niciun pacient nu mai fusese tratat vreodată pentru parazit, tratamentul trebuia gândit cu grijă, deoarece unele medicamente ar putea declanşa o inflamaţie pe măsură ce larvele mor. O inflamaţie poate fi dăunătoare pentru organe precum creierul, aşa că a fost nevoie să se administreze şi medicamente pentru a contracara orice efect secundar periculos.

Pacienta se recuperează bine şi este în continuare monitorizată în mod regulat, a declarat Senanayake.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
vierme,
creier,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici