PREMIERĂ pentru România: Un cuib de şoim dunărean, supravegheat cu cameră video

Un cuib de şoim dunărean - o specie rară, pe cale de dispariţie - este monitorizat cu o cameră video care transmite imagini online şi în timp real, în judeţul Timiş, în cadrul unui proiect derulat în premieră în România, cu sprijinul Asociaţiei Wild Watch.

859 afișări
Imaginea articolului PREMIERĂ pentru România: Un cuib de şoim dunărean, supravegheat cu cameră video

Timiş: Cuib de şoim dunărean supravegheat cu cameră video, în premieră pentru România (Imagine: Wildliferomania)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de compania Enel Banat, pe un stâlp de înaltă tensiune din judeţul Timiş a fost montată, în premieră în România, cu sprijinul Asociaţiei de protecţie a mediului Wild Watch, o cameră video care transmite online şi în timp real imagini din cuibul unui şoim dunărean.

"Ultimele perechi cuibăritoare de şoim dunărean din România mai există doar în Banat şi Dobrogea, iar una dintre ele este monitorizată video non-stop în cuibul de pe un stâlp de înaltă tensiune din Câmpia de Vest. Camera video a fost montată pe un cuib populat în această primăvară de o familie de şoimi dunăreni, după ce s-a încheiat sezonul de creştere a puilor, pentru a nu afecta dezvoltarea acestora", se arată în comunicat.

VIDEO

Imaginile transmise în timp real pe website-ul wildliferomania.com vor fi extrem de importante pentru specialiştii ornitologi şi cercetătorii în biodiversitate, dar pot fi interesante şi pentru publicul larg.

"Din primăvară, când cuibul va fi repopulat, viaţa unei familii de şoimi dunăreni va putea fi urmărită, în toate etapele ei, până la plecarea din cuib a puiului de şoim", se mai arată în comunicat.

Degradarea habitatelor, folosirea pesticidelor şi lipsa locurilor de cuibărit sunt printre principalele cauze ale scăderii numărului de şoimi dunăreni. Una din caracteristicile speciilor de şoimi este faptul că nu îşi construiesc cuib. Astfel, în lipsa alternativelor, o parte însemnată a perechilor de şoim dunărean îşi cresc puii în cuiburi construite de alte păsări răpitoare, pe stâlpii de înaltă tensiune.

Această pasăre se află pe Lista Roşie a speciilor pe cale de dispariţie realizată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii.

Şoimul dunărean este cea mai rară specie de pasăre clocitoare din România, dar şi una dintre cele mai impresionante păsări de pradă, având o lungime cuprinsă între 47 şi 58 de centimetri şi o anvergură a aripilor între 97 şi 120 de centimetri. Greutatea corporală variază între 730 şi 1.300 de grame.

În Europa, perechile încep să depună ouăle din a doua jumătate a lunii martie, pe când, în Asia, cuibăritul debutează la mijlocul lunii aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici