Premierul Ponta, la slujba de Sfânta Parascheva din Iaşi. Peste 10.000 de persoane la Catedrala Mitropolitană. IPS Teofan: Mulţumesc premierului şi celorlalte oficialităţi prezente

Câteva mii de persoane asistă, luni dimineaţă, la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, ceremonia fiind oficiată pe pietonalul Ştefan cel Mare, în faţa bisericii fiind peste 25.000 de pelerini care aşteaptă la rând pentru a ajunge la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Premierul Victor Ponta participă la Sfânta Liturghie, la sosire el fiind aplaudat de câţiva oameni, în timp ce din mulţime i s-a strigat "Măriţi pensiile".

1018 afișări
Imaginea articolului Premierul Ponta, la slujba de Sfânta Parascheva din Iaşi. Peste 10.000 de persoane la Catedrala Mitropolitană. IPS Teofan: Mulţumesc premierului şi celorlalte oficialităţi prezente

Premierul Ponta, la slujba de Sfânta Parascheva din Iaşi. Peste 10.000 de persoane la Catedrala Mitropolitană. IPS Teofan: Mulţumesc premierului şi celorlalte oficialităţi prezente (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Foto)

Victor Ponta a ajuns la Catedrala Mitropolitană în jurul orei 10.45, după ce înainte s-a oprit, pentru câteva minute, la Primăria Iaşi, aflată vizavi, de acolo venind însoţit de primarul Gheorghe Nichita, vicepreşedinte PSD.

Pe culoarul spre scena amenajată în faţa Catedralei Mitropolitane, unde este oficiată slujba şi unde se află oficialităţile, Ponta a fost aplaudat de câteva persoane, în timp ce din mulţime i s-a strigat "Măriţi pensiile".

Ponta asistă la Sfânta Liturghie pe scena amenajată pe pietonal, unde este oficiată ceremonia şi unde se află câteva zeci de oficialităţi - autorităţi locale, judeţene, politicieni, între care Elena Udrea, Varujan Vosganian, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei. Liberalii Relu Fenechiu, Mircea Diaconu şi Norica Nicolai asistă şi ei la slujbă, însă în mulţime.

IPS Teofan la slujba de Sf. Parascheva: Mulţumesc premierului şi celorlalte oficialităţi venite aici

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, a spus, în mesajul adresat celor peste 10.000 de participanţi la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, să meargă acasă "cu inima încărcată de binecuvântare", totodată el mulţumindu-le premierului şi celorlalţi politicieni prezenţi.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, alături de 23 de ierarhi din ţară şi străinătate, a oficiat, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Sfânta Liturghie, cu prilejul prăznuirii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei.

În mesajul adresat celor peste 10.000 de persoane care au asistat la Sfânta Liturghie oficiată pe pietonalul Ştefan cel Mare, în faţa bisericii, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, le-a mulţumit pentru prezenţă premierului Victor Ponta şi celorlaţi politicieni aflaţi la Iaşi.

"Oamenii aşteaptă un an Sfânta Parascheva, iar în aceste zile la Iaşi vin zeci de mii de oameni din întreaga ţară. Mergeţi acasă cu inima încărcată de binecuvântare! Dumnezeu să vă binecuvânteze! Le mulţumim premierului şi celorlalte personalităţi venite la Iaşi", a spus IPS Teofan, menţionîndu-i pe premier, pe primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita şi pe preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei.

După Sfânta Liturghie, care s-a încheiat în jurul orei 12.45, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, s-a retras în pavilionul administrativ al Mitropoliei, împreună cu premierul, cu primarul Iaşiului şi cu preşedintele CJ.

Peste 10.000 de persoane au asistat la Sfânta Liturghie oficiată pe pietonalul Ştefan cel Mare, în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Sfânta Liturghie a început în jurul orei 9.00, pe pietonalul Ştefan cel Mare, şi nu în curtea instuţiei, ca în anii trecuţi, fiind oficiată de zeci de preoţi, în frunte cu mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.

Sluba a fost oficiată pe o scenă amplasată pe pietonal, în faţa Catedralei Mitropolitane, iar lângă aceasta există alte două scene pe care se află câteva zeci de oficialităţi - autorităţi locale, judeţene, politicieni, între care Elena Udrea, Varujan Vosganian, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei. Liberalii Relu Fenechiu, Mircea Diaconu şi Norica Nicolai asistă şi ei la slujbă, însă în mulţime. Întrebat de ce nu a urcat pe scena unde se află ceilalţi politicieni, Mircea Diaconu a răspuns: "Pe scenă trebuie să stea doar preoţii. Jos, umilinţă". La ceremonia religioasă de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi este aşteptat, în jurul orei 10.30, şi premierul Victor Ponta.

Pe de altă parte, pe străzile din spatele Catedralei Mitopolitane peste 25.000 de pelerini aşteaptă la rând pentru a se închina la moaştele Sfintei Parscheva, jandarmii estimând că lungimea rândului depăşeşte doi kilometri şi jumătate. Conform reprezentanţilor Jandarmeriei Iaşi, de vineri dimineaţă, când pe esplanada din curtea Mitropoliei a fost scoasă racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Simeon, peste 130.000 de credincioşi au venit să se închine la acestea.

De la începutul pelerinajului şi până luni au existat 730 de situaţii în care a fost acordat primul ajutor unor persoane cărora li s-a făcut rău la rând. După Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, va avea loc masa pelerinilor, urmând să fie împărţite peste 65.000 de sarmale. Potrivit autorităţilor locale, a fost pregătită şi o sarma uriaşă, formată din 800 de sarmale obişnuite, care va fi desfăcută în faţa credincioşilor.

În anii anteriori, în zona în care s-au servit sarmale de Sfânta Parascheva oamenii s-au îmbrâncit, jandarmii fiind nevoiţi să intervină pentru a calma spiritele. Anul trecut, în perimetrul respectiv au fost montate garduri metalice, iar poliţiştii locali au permis accesul către oalele cu sarmale, în grupuri de câte 50 de persoane.

Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici