Preot greco-catolic: Ortodocşii sunt "ca talibanii care distrug şi omoară în numele lui Allah”

Preotul greco-catolic al unei localităţi mureşene, Zaharie Fărcaş, i-a comparat, vineri, pe reprezentanţii Bisericii Ortodoxe cu "talibanii care, în numele lui Allah şi al Coranului, distrug şi omoară pe alţii", el reclamând refuzul ortodocşilor de a retroceda acestui cult o biserică.

1134 afișări
Imaginea articolului Preot greco-catolic: Ortodocşii sunt "ca talibanii care distrug şi omoară în numele lui Allah”

Catedrala Greco-Catolică din Târgul Mureş

"Aş vrea să fac o remarcă legat de ceea ce se petrece la noi, în România. La fel cum în Afganistan sunt talibani care în numele lui Allah şi al Coranului distrug şi omoară pe alţii, aşa se petrece şi la noi. Biserica Ortodoxă îi instigă pe oameni împotriva noastră”, a declarat, vineri, presei, preotul greco-catolic Zaharie Fărcaş.

Anterior, el a făcut aceste afirmaţii şi în cadrul mesei rotunde "Regresul garantării dreptului la proprietate – un fenomen îngrijorător", organizate de Liga Pro Europa.

Preotul a spus, la masa rotundă, că reprezentanţii Bisericii Ortodoxe îi instigă pe oamenii împotriva greco-catolicilor.

El a susţinut că în satul care aparţine de comuna în care este el preot, Urisiu de Sus, există patru biserici, din care una a greco-catolicilor, pe care însă ortodocşii nu vor să le-o dea înapoi.

"Un singur preot ţine patru biserici, ortodocşii nu vor să ne dea biserica, aceasta fiind a noastră, la Urisiu de Sus. El celebrează doar o singură liturghie într-o duminică sau de sărbătoare, celelalte sunt încuiate. Nu cerem altă biserică, ci pe a noastră. Şi a fost şi o hotărâre de instanţă în care se puteau celebra slujbele alternativ. Atunci ne-a ameninţat: «ce, vrem lupte de stradă?». Deci instigă populaţia împotriva noastră”, a spus preotul Zaharie Fărcaş.

Acesta i-a acuzat pe ortodocşii din sat că le-au tăiat greco-catolicilor toţi pomii dintr-o livadă, motiv pentru care a fost făcută o plângere penală la Poliţia din localitate împotriva preotului ortodox Alexandru Pop.

Fărcaş a adăugat că, în opinia sa, Biserica Greco-Catolică este persecutată ca în anii comunismului.

"Proprietăţile noastre le ţin în continuare, chiar şi unde este posibil să le dea înapoi. Mai bine distrug bisericile noastre, cum este la Ungheni. Şi câte parohii catolice sunt, atâtea procese aproape că sunt pe rol. Şi nu unul, mai multe. Cum e situaţia aici, la Târgu Mureş, aşa e şi la noi, aşa e şi la Hodac, la Gurghiu, peste tot. La Reghin, la Apalina, peste tot numai procese peste procese. La Braşov, unde este o singură biserică, nu s-a dat, de la Revoluţie încoace, înapoi. Noi nu putem să înţelegem acest spirit", a afirmat preotul.

Liga Pro Europa anunţase că îşi va oferi sprijinul pentru trimiterea la CEDO a plângerilor a patru parohii greco-catolice din Mureş, deoarece, în opinia organizaţiei, Bisericii greco-catolice i se refuză dreptul la proprietate, referindu-se aici şi la situaţia din Urisiu de Jos.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici