Preoţii, acuzaţi că organizează ILEGAL pelerinaje externe. Câştigul pentru o excursie este de 4.000 de euro

Preoţii organizează ilegal pelerinaje cu enoriaşii în Israel şi fac concurenţă neloială agenţiilor de turism, iar câştigul pentru o excursie este de 4.000 de euro de persoană, susţin agenţiile de turism, însă reprezentanţii Bisericii spun că excursiile se fac legal, prin agenţiile Patriarhiei.

4235 afișări
Imaginea articolului Preoţii, acuzaţi că organizează ILEGAL pelerinaje externe. Câştigul pentru o excursie este de 4.000 de euro

Preoţii, acuzaţi că organizează ILEGAL pelerinaje externe. Câştigul pentru o excursie este de 4.000 de euro (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Am cerut o întâlnire oficială la Patriarhie să le explicăm problema. Sunt preoţi care organizează pelerinaje în Israel, şi acest lucru este ilegal. Conform legislaţiei româneşti, nu ai voie să faci rezervări de servicii turistice şi excursii dacă nu ai licenţă de agenţie de turism", a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele ANAT, Corina Martin.

Ea spune că pelerinajele ilegale, făcute de preoţi, sunt o afacere de milioane de euro.

Potrivit datelor ANAT, numărul turiştilor care au vizitat anul trecut Israelul a trecut de 44.000, iar cheltuiala medie pe turist a fost de peste 600 de euro. O parte dintre românii care merg în Israel se duc pentru a-şi vizita rudele, însă majoritatea turiştilor aleg pelerinajele la Zidul Plângerii, Mormantul Sfânt, Biserica Sfânta Ana, Drumul Crucii, Golgota, Muntele Măslinilor, Grădina Ghetsimani, Bethleem, Marea Moartă, Qumran, Eilat, Muntele Sinai şi Mănăstirea Sfânta Ecaterina.

Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45, care operează şi circuite în Israel, estimează că pentru pelerinaje merg anual în Ţara Sfântă circa 40.000 de români, dintre care sub 10.000 ajung prin intermediul agenţiilor de turism.

Agenţia Patriarhiei, Basilica Travel, a avut anul trecut venituri de aproximativ 100.000 de euro, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Cu toate acestea, părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, afirmă că mii de pelerini merg anual în Israel prin Basilica Travel. Însă la tarifele de peste 600 de euro, afişate pe site-ul agenţiei, pentru un pelerinaj în Israel agenţia ar trebui să aibă venituri de minim 600.000 de euro pentru cel puţin 1.000 de pelerini.

"Cam 30.000 de români merg în excursii în Israel ilegal, cu preoţii. Un preot câştigă, în medie, 100 de euro de la fiecare enoriaş pe excursie, care costă 600-700 de euro, iar un grup are, în general, 40 de persoane, ceea ce reprezintă profit de 4.000 de euro de preot pentru un pelerinaj", susţine Burcea.

El afirmă că există sute de preoţi care organizează ilegal excursii în Israel, încasează banii numerar şi, "evident, dau bani mai departe".

Paradoxal, spun reprezentanţii agenţiilor din turism, o excursie cu preoţii este mai scumpă decât una prin agenţie, deşi aceştia nu plătesc niciun fel de taxă la stat. Astfel, dacă prin agenţii pachetul de o săptămână în Israel costă circa 600 de euro de persoană, incluzând transport cu avionul şi cazare, preoţii vând în general excursia cu peste 700 de euro. Asta înseamnă că preoţii încasează de la cei 30.000 de pelerini peste 21 de milioane de euro, dintre care, potrivit lui Burcea, profitul obţinut este de 3 milioane de euro.

"Există şi centre de pelerinaj, care nu au licenţă, brevet, dar fac înscrieri. Nu ar fi o problemă dacă ar face totul benevol, dacă ar dormi oamenii la centrul românesc din Israel şi dacă excursia ar costa 350 de euro, cu taxe. Evident, nu este aşa", a spus Burcea.

Corina Martin acuză statul român că nu intervine pentru a stopa evaziunea făcută de preoţi şi spune că aşa-numitele "centre de pelerinaj" care s-au deschis în mai multe oraşe din ţară sunt de fapt agenţii de turism care funcţionează fără licenţă.

"Noi pierdem o piaţă importantă de turişti, care ar fi putut să meargă în Israel prin intermediul agenţiilor", a afirmat Martin.

Cu toate acestea, sunt voci din turism care susţin că o mare parte a pelerinilor care ajung în Israel nu ar intra niciodată să cumpere bilete din agenţiile de turism şi că doar preoţii sunt cei care îi pot convinge şi le pot inspira încredere să călătorească în afara ţării.

"Chiar dacă ar fi aşa, preoţii ar trebui să lucreze cu agenţiile de turism. Ei însă fac concurenţă neloială agenţiilor", a spus Adriana Goicea, directorul agenţiei Cocktail Holidays, specializată în outgoing.

Ea spune că pelerinii care merg cu preoţii în excursii şi nu apelează la agenţiile de turism se expun unor riscuri, pentru că nu au asigurare medicală şi nici asigurare de insolvenţă.

Părintele Constantin Stoica spune că afirmaţiile agenţiilor sunt fanteziste şi că nu există preoţi care să organizeze singuri excursii.

"Prin hotărârea nr. 2080 din 3 martie 2010 a Permanenţei Consiliului Eparhial a Arhiepiscopiei Bucureştilor, au fost interzise pelerinajele în străinătate, organizate în mod individual de către preoţi şi monahi. Pelerinajele sunt organizate numai prin agenţiile de pelerinaj ale Patriarhiei Române şi ale unor eparhii din ţară. În situaţia în care ANAT are cunoştinţă de organizarea de pelerinaje de către persoane particulare, recomandăm asociaţiei să se adreseze organismelor abilitate ale statului, iar dacă sunt clerici să aducă la cunoştinţa Patriarhiei Române", a completat Stoica.

Corina Martin spune, însă, că chiar dacă o astfel de hotărâre a fost luată, preoţii nu o respectă şi continuă să organizeze excursii pe cont propriu. Totodată, şefa ANAT afirmă că nu ştie de o altă agenţie a Bisericii care să aibă licenţă de funcţionare, cu excepţia Basilica Travel.

Stoica a arătat că agenţia de pelerinaj a Patriarhiei, Basilica Travel, membră a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), este organizată ca societate comercială potrivit legislaţiei române şi europene în vigoare, cu autorizare de funcţionare şi brevet din partea Ministerului Turismului, fiind plătitoare de taxe şi impozite, inclusiv de TVA, asemenea celorlalte agenţii de turism din România.

Burcea spune însă că agenţiile de turism nu au nicio problemă cu Basilica.

Părintele Stoica a adăugat că Patriarhia Română a înfiinţat birouri de pelerinaje respectând legislaţia în vigoare pentru a veni în întâmpinarea dorinţei unui număr tot mai mare de credincioşi de a merge în pelerinaj la locurile sfinte creştine.

"Spre deosebire de excursiile organizate de agenţiile de turism din România, pelerinajele organizate de Patriarhia Română au o importantă dimensiune religios-duhovnicească. De aceea, fiecare grup de pelerini este însoţit de un preot care acordă permanent asistenţă religioasă şi răspunde la întrebările adresate de pelerini. În fiecare dimineaţă şi seară de pelerinaj se face rugăciune, iar pelerinii au posibilitatea să participe la Sfânta Liturghie", a mai spus Stoica.

Fiecare pelerin primeşte Biblia, un ghid al pelerinului cu informaţii şi explicaţii la fiecare obiectiv religios vizitat şi un DVD cu traseul pelerinajului. De aceea, crede reprezentantul Bisericii, un număr tot mai mare de români din ţară şi din diaspora preferă agenţiile de pelerinaj ale Patriarhiei Române.

"Ce-ar fi dacă şi noi, agenţiile de turism, le-am face preoţilor concurenţă şi ne-am deschide fiecare câte o bisericuţă şi am face câteva slujbe pe săptămână?", a mai spus Alin Burcea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici