Preşedintele Băsescu a evaluat situaţia de la Borşa

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, duminică seară, în localitatea maramureşeană Borşa, unde inspectează zona, grav afectată de inundaţii.

37 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Băsescu a evaluat situaţia de la Borşa

Preşedintele Băsescu a evaluat situaţia de la Borşa (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele a declarat că are convingerea că Guvernul va acorda toată atenţia finanţării refacerii infrastructurii distruse de apele revărsate şi pentru despăgubirea celor care au casele afectate de inundaţii.

"Nu cred că Maramureşul nu va primi resurse de la Guvern", a declarat preşedintele Băsescu.

Potrivit acestuia, România este acum "departe de a mai fi pe vremea când nu se putea interveni eficient" în asemenea situaţii, referindu-se la inundaţiile care au afectat nordul ţării.

Băsescu a adăugat că situaţia din Suceava este mult mai gravă decât cea din Maramureş.

Elicopterul care l-a transportat pe preşedintele Traian Băsescu a aterizat în jurul orei 18.00, la inspecţie el fiind însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, şi de primarul din Borşa, Remus Şteţco.

La ora transmiterii acestei ştiri, preşedintele discută cu un grup de oameni pe malul pârăului Cislei, unde se lucrează la refacerea căii de acces la drumul către cartierul Baia Borş, care s-a surpat sâmbătă noaptea pe o porţiune de peste o sută de metri.

 

Un râu din Maramureş a fost poluat cu minereuri neferoase, sâmbătă seară, după ce iazul numărul 2 de la Baia Borşa s-a rupt din cauza ploilor abundente, iar sterilul s-a scurs în iazul numărul 1, şi exista riscul ca digul de protecţie al acestui iaz să cedeze, iar minereul să ajungă direct în râu.

Pentru a evita această situaţie, autorităţile locale au luat decizia să creeze o breşă în iazul numărul 1, pentru ca apele care spală sterilul să se scurgă în afară şi să nu mai creeze o presiune prea mare asupra digului, care putea duce la ruperea acestuia. În urma acestei acţiuni controlate, o parte din apa cu steril a ajuns, totuşi, în râul Cisla, care ajunge în râul Vişeu, râu care ajunge, în cele din urmă, în Tisa.

Băsescu i-a promis şefului CJ Maramureş că se vor căuta soluţii pentru iazul de la Colbu

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, a declarat, duminică seară, că preşedintele Traian Băsescu i-a promis, pe parcursul vizitei la Borşa, că va discuta cu ministrul Mediului, Attila Korodi, pentru găsirea unor soluţii la iazul de la Colbu.

Preşedintele CJ Maramureş a adăugat că Băsescu i-a spus că sâmbătă seara nu s-a gândit cât de gravă este situaţia de la Borşa şi că nu regretă faptul că a venit aici.

Potrivit lui Man, pericolul la iazul de la Colbu persistă doar în cazul în care va ploua şi în zilele următoare.

"Mă bucur că preşedintele a venit la faţa locului şi a putut să constate cu ochii lui situaţia", a spus Man.

La rândul său, primarul din Borşa, Remus Şteţco, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că şeful statului s-a convins că pagubele nu au fost exagerate şi că situaţia transmisă la Bucureşti de autorităţi a fost cea reală.

"M-a întrebat care este situaţia, i-am spus că avem probleme cu drumurile, cu podurile şi podeţele distruse de viituri. Mi-a spus că a putut să vadă acest lucru din elicopter şi a afirmat că va discuta cu Guvernul pentru alocarea de fonduri să refacem infrastructura. Noi din bugetul local nu avem cum să plătim toate lucrările ce trebuie făcute după inundaţii", a declarat primarul.

Acesta a adăugat că la iazul de decantare de la Colbu preşedintele Băsescu a primit explicaţii de la secretarul de stat în Ministerul Mediului, Lucia Varga.

Preşedintele a plecat de la Borşa duminică seară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici