Preşedintele Băsescu, prezent la ceremonialul de încheiere a misiunii în Irak

Preşedintele Traian Băsescu a sosit, joi, la Talil, în Irak, pentru a participa la ceremonialul de încheiere a misiunii militarilor români, şeful statului având programată şi o întrevedere cu preşedintele irakian, Jalal Talabani.

241 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Băsescu, prezent la ceremonialul de încheiere a misiunii în Irak

Preşedintele Băsescu, prezent la ceremonialul de încheiere a misiunii în Irak (Imagine din arhivă)

Băsescu este însoţit de ministrul Apărării, Mihai Stănişoară şi de şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin.

În timpul ceremonialului, care are loc în baza militară de la Talil, preşedintele Traian Băsescu va acorda unui general american, unuia irakian, precum şi ministrului irakian al Apărării, Ordinul Virtutea Militară în grad de cavaler, cu însemne de pace.

Şeful statului se va mai întâlni cu şeici, lideri locali.

Preşedintele Traian Băsescu s-a mai aflat în Irak în 27 martie 2005, în 22 decembrie 2005 şi în 9 august 2006.

Ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, declara, la jumătatea lunii mai, că trupele româneşti din Irak vor fi retrase "după primele şase luni ale anului", el amintind că există un calendar al retragerii menţionat în memorandumul încheiat cu Irakul.

Memorandumul de înţelegere între Guvernul român şi irakian, care se referă la retragerea trupelor din Irak la 31 iulie 2009, a fost semnat la Bagdad la 26 ianuarie 2009, în urma negocierilor bilaterale şi pe baza hotărârilor CSAT din 19 decembrie 2008 şi din 20 ianuarie 2009, care au aprobat continuarea participării României în Irak cu forţe după 31 decembrie 2008, dar şi încheierea acordului.

Documentul prevedea ca militarii români să asigure sprijin umanitar şi medical în regiunile Tallil şi Bagdad şi să desfăşoare activităţi de instruire şi consiliere pentru membrii Forţele de Securitate Irakiene.

România participă începând din 2003 cu efective militare la procesul de reconstrucţie şi stabilizare din Irak. România a dislocat, în ultimi şase ani, 6.830 de militari în Irak, din care doi au murit în misiuni, iar 12 au fost răniţi. Bugetul alocat de România misiunii din Irak a fost de 334,42 milioane de lei, până la 31 decembrie 2008.

Până la data de 31 decembrie 2008 efectivele militare româneşti s-au aflat în Irak în cadrul forţei multinaţionale sub comandă unificată care a acţionat cu acordul guvernului irakian şi pe baza unui mandat ONU.

Pe parcursul anului 2008, 16 dintre cele 22 de state care constituiau forţa multinaţională şi-au predat responsabilităţile către forţele de securitate irakiene, retrăgându-se.

După 1 ianuarie 2009, la solicitarea autorităţilor irakiene, în Irak au rămas forţele României alături de cele ale SUA, Marii Britanii, Australiei, Estoniei şi El Salvador, precum şi o structură NATO implicată în activităţi de instruire.

Corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX în Irak, Gabriel  Pecheanu; gabriel.pecheanu@mediafax.ro

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici