Preşedintele cadrelor militare disponibilizate: Includerea militarilor în Legea pensiilor - aberaţie

Preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în rezervă şi în retragere, colonelul (r) Mircea Dogaru, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că încercarea de includere a pensiilor militare în sistemul unitar "este o aberaţie".

740 afișări
Imaginea articolului Preşedintele cadrelor militare disponibilizate: Includerea militarilor în Legea pensiilor - aberaţie

Preşedintele cadrelor militare disponibilizate: Includerea militarilor în Legea pensiilor - aberaţie (Imagine: Mediafax Foto)

"Am făcut şi noi, sindicatul, o simulare şi ar rezulta o reducere între 40 şi 50%" a cuantumului pensiilor militare, a explicat Dogaru, apreciind că cel mai mult ar fi afectaţi cei care au ieşit la pensie mai devreme.

"Noi vom merge până în pânzele albe. Şi avem un argument foarte clar: legea se aplică fără caracter retroactiv, potrivit articolului 15(2) din Constituţie", a spus colonelul Dogaru, amintind că potrivit acestuia "legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile".

"Avem sprijin din partea instituţiilor. În acest sindicat nu suntem numai foşti militari, ci şi din servicii şi suntem decişi să ne judecăm şi pe Marte, pentru a opri acest proiect de lege", a spus el.

El a amintit că Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) a depus, la 26 martie, la Tribunalul Bucureşti, o cerere de chemare în judecată a premierului Emil Boc şi a ministrului Muncii, Mihai Şeitan, solicitând retragerea proiectului Legii pensiilor deoarece nu a fost discutat şi cu reprezentanţii pensionarilor militari.

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, precizează, într-un răspuns la o interpelare, publicat pe site-ul Senatului, că, potrivit unei simulări făcute la sugestia Ministerului Muncii, rezultă că, în urma aplicării sistemului unitar de pensii, pensiile militare s-ar reduce cu valori între 19 şi 69%.

"La solicitarea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin programul informatic asigurat de Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale, au fost efectuate simulări pentru determinarea cuantumului pensiei în cazul aplicării metodei de calcul a pensiilor conform noii legi. Pentru toate situaţiile care au fost analizate, cuantumul pensiilor obţinut prin aplicarea prevederilor proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost mai mic cu un procentaj cuprins între 19% şi 69% faţă de cuantumul pensiilor stabilite conform actualei legislaţii", se arată în documentul public transmis Senatului şi afişat pe site-ul acestei Camere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici