Preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, găsit de ANI în incompatibilitate şi cu fals în declaraţii

Preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, a fost găsit de ANI în incompatibilitate şi cu fals în declaraţiile de avere, pentru că nu a menţionat veniturile obţinute ca expert la Inspectoratul Şcolar Judeţean şi la Centrul de Dezvoltare a Învăţământului Profesional, fiind sesizat Parchetul Târgu Jiu.

683 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, găsit de ANI în incompatibilitate şi cu fals în declaraţii

Preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, găsit de ANI în incompatibilitate şi cu fals în declaraţii (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Ion Călinoiu a fost în incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, întrucât a deţinut simultan şi funcţiile de expert în cadrul Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, în perioada 1 septembrie - 15 decembrie 2012, şi expert comitetul local de dezvoltare a parteneriatului social, expert consorţiul regional Sud-Vest Oltenia în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, în perioada 1-31 iulie 2013.

ANI susţine că preşedintele CJ Gorj a încălcat astfel dispoziţiile articolului 87, alineatul 1, litera k) din Legea 161/2003, potrivit cărora funcţia de preşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu orice alte activităţi remunerate, cu excepţia funcţiei de cadru didactic sau a funcţiilor în cadrul unor asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale.

De asemenea, întrucât Ion Călinoiu nu a menţionat, în declaraţiile de avere depuse în 11 iunie 2013 şi 12 iunie 2014, veniturile obţinute în baza contractelor încheiate cu Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic şi, respectiv, cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, au rezultat indicii privind săvârşirea de către preşedintele CJ Gorj a infracţiunii de fals în declaraţii.

Potrivit articolului 326 din Codul penal, "declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute la art. 175, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Astfel, ANI a sesizat Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu să facă cercetări cu privire la posibila săvârşire de către Ion Călinoiu a infracţiunii de fals în declaraţii

Preşedintele CJ Gorj a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare şi elementele identificate, dar nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, a precizat ANI.

Conform prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici