Preşedintele Colegiului Psihologilor din România, suspendat după ce a fost trimis în judecată de DNA

Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România a fost suspendat din funcţie după ce a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat de conflict de interese şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, având rezultat obţinerea de fonduri europene.

1909 afişări
Imaginea articolului Preşedintele Colegiului Psihologilor din România, suspendat după ce a fost trimis în judecată de DNA

Preşedintele Colegiului Psihologilor din România, suspendat după ce a fost trimis în judecată de DNA (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Arhiva Foto)

"Mihai Aniţei, preşedintele CPR, care fusese trimis în judecată de DNA, a fost suspendat de forurile de conducere superioare ale Colegiului Psihologilor (Comitetul Director şi Consiliul Colegiului). În locul său, ca preşedinte interimar, a fost votată doamna conf. univ. dr. Florinda Golu, preşedintele comisiei de metodologie. S-a hotărât reluarea alegerilor democratice, sub coordonarea forurilor de conducere colegiale, adică a Comitetului Director şi a Consiliului Colegiului. Cu toate acestea, situaţia la Bucureşti continuă să fie tensionată, cu sediul CPR ocupat abuziv de fosta conducere. Acţiunile în justiţie sunt în desfăşurare, pentru evacuarea lor şi soluţionarea definitivă a conflictului. Psihologii din România văd în fostul preşedinte Mihai Aniţei principalul responsabil pentru abuzurile din timpul procesului electoral intern, care au dus la blocarea alegerilor în 27 de filiale ale Colegiului Psihologilor din România", transmite instituţia printr-un comunicat de presă.

Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România, a fost trimis în judecată fiind acuzat de conflict de interese şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, avândrezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

"În contextul derulării proiectului „SCOP – specializarea consilierilor de orientare profesională”, finanţat din fonduri europene, implementat de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă în parteneriat cu Colegiul Psihologilor din România, inculpatul Aniţei Mihai, în calitatea sa de preşedinte al Colegiului Psihologilor din România, şi-a atribuit şi a încheiat a două contracte cu el însuşi, iar un alt contract l-a atribuit şi l-a încheiat cu soţia sa", transmiteau procurorii DNA la momentul trimiterii în judecată.

Potrivit procurorilor, decizia de atribuire şi încheiere a contractelor a fost luată de Mihani Aniţei în calitate de reprezentant al Colegiului Psihologilor din România.

"Concret, două contracte de prestări de servicii au fost încheiate pe o durată de un an (01.11.2010 – 01.11.2011) de Mihai Aniţei în numele Colegiului Psihologilor din România cu psihologul Mihai Aniţei, având ca obiect prestarea de către acesta a unui număr de 1.596 ore ca şi coordonator tehnic în cadrul proiectului, respectiv 1.008 ore ca expert elaborare ghid deontologic pentru formarea formatorilor. Un alt contract de prestări servicii a fost încheiat de Mihai Aniţei în numele Colegiului Psihologilor din România soţia sa, psiholog, având ca obiect prestarea activităţi supervizare consilieri de orientare profesională, pentru o durată de 672 ore", mai arată DNA.

Anchetatorii susţin că în acest fel, Mihai Aniţei ar fi obţinut un folos pentru sine şi pentru soţie de 336.147 lei (din care 307.475 lei – sumă aferentă contractelor încheiate cu propria persoană şi 28.672 lei – sumă aferentă contractului încheiat cu soţia sa). Valoarea contractelor era stabilită în funcţie de numărul de ore, iar preţul convenit era un tarif orar brut. Prejudiciul pe care l-ar fi creat în urma contractelor încheiate cu propria persoană provine din fonduri europene, spune DNA.

DNA precizează că pentru a justifica sumele primite pentru contracte, în perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2012, Mihai Aniţei ar fi prezentat la Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă 28 de rapoarte ce conţineau "date inexacte, nereale, cu privire la orele prestate ca expert, în condiţiile în care aceste ore nu puteau efectiv, fizic, să fie prestate".

"Astfel, însumând orele declarate ca fiind lucrate în cadrul proiectului SCOP cu celelalte ore pentru care inculpatul Aniţei Mihai era salarizat sau le presta benevol în alte activităţi (profesor universitar titular sau asociat la mai multe facultăţi, angajat al unei firme, expert sau alte funcţii în alte 5 proiecte finanţate din fonduri europene, preşedinte al Colegiului Psihologilor, activităţi de coordonare editorială şi doctorate, participare la activităţi profesionale în ţară şi străinătate etc.), reieşea că acesta lucrase peste 20 de ore într-o zi (inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică), sau chiar un număr de ore de muncă ce depăşea durata unei zile. În plus, activităţile desfăşurate în cadrul proiectului nu erau datate şi nici însoţite de documente care să precizeze şi să justifice volumul orar zilnic sau săptămânal al muncii prestate şi pentru care se solicita plata", explică procurorii.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă s-a constituit parte civilă cu suma respectivă.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Aniţei Mihai, în vederea reparării pagubei produse prin infracţiune, a confiscării speciale şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare, până la concurenţa sumei de 336.147 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

Citeşte şi: Pescariu la DNA VIDEO

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici