Preşedintele Iohannis, mesaj de Ziua Europei: Consolidarea securităţii noastre este esenţială

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj de Ziua Europei în care a vorbit despre schimbările provocate de războiul din Ucraina şi despre importanţa consolidării securităţii europene.

209 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Iohannis, mesaj de Ziua Europei: Consolidarea securităţii noastre este esenţială

Preşedintele României a vorbit despre războiul din Ucraina.

„Ziua Europei ne găseşte în acest an într-un moment de profundă schimbare la nivel global. Consecinţele războiului Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei s-au multiplicat, iar principiile, valorile şi sistemul multilateral care au stat la baza păcii mondiale după cel de-al Doilea Război Mondial sunt în continuare ameninţate, în timp ce la nivel global este vizibilă tendinţa de fragmentare şi reaşezare geopolitică. Securitatea cetăţenilor noştri şi rezilienţa societăţilor au dobândit noi valenţe, de la protejarea democraţiei şi a statului de drept şi asigurarea prosperităţii economice, la sprijinirea celor care luptă pentru pace şi pentru valorile în care credem. La acestea se adaugă găsirea de soluţii rapide la schimbările climatice – cu efecte din ce în ce mai dramatice asupra vieţii de zi cu zi - şi, respectiv, adaptarea, de asemenea rapidă, la mediul digital în care trăim”, a spus preşedintele României.

Klaus Iohannis a mai vorbit despre Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă spunând că este „o expresie a acestor principii, o creaţie europeană vizionară, care a reuşit mobilizarea unor resurse impresionante, din grijă pentru următoarele generaţii.”

„Pentru România, alături de fondurile de coeziune, acest mecanism este o oportunitate unică de modernizare şi dezvoltare. Suntem datori ca prin eforturi comune să profităm de această oportunitate pentru a participa cu succes la procesul de transformare şi de modernizare a României, orientat către nevoile viitorului. Rezilienţa noastră comună, deci şi a României, presupune o economie solidă, competitivă, adaptată viitorului, digitalizare, investiţii în cercetare şi inovare, lanţuri de aprovizionare stabile şi de încredere, securitate energetică garantată la preţuri accesibile, iar adaptarea urgentă la schimbările climatice trebuie să stimuleze competitivitatea Uniunii şi să protejeze, în acelaşi timp, cetăţenii. Toate acestea sunt teme esenţiale pentru sănătatea şi bunăstarea generaţiilor viitoare”, a transmis preşedintele Iohannis.

De asemenea, şeful statului a vorbit despre importanţa NATO şi despre Republica Moldova.

„Consolidarea securităţii noastre este, de asemenea, esenţială, implicând o cooperare strânsă pentru creşterea capacităţilor de apărare, în deplină complementaritate cu NATO, precum şi pentru întărirea rezilienţei în faţa ameninţărilor hibride şi a celor din spaţiul cibernetic. În faţa agresiunii ruse, trebuie să menţinem fără ezitare sprijinul solid şi consistent acordat Ucrainei, eforturi la care România participă activ. Miza strategică este clară: garantarea faptului că retrasarea cu forţa a frontierelor dintre state suverane nu poate fi acceptată, nici în Europa şi nicăieri în lume. România a fost şi va rămâne un promotor vocal al răspunsului european ferm de sprijin al rezilienţei şi al securităţii Republicii Moldova. Reuniunea Comunităţii Politice Europene, care va fi găzduită la Chişinău la 1 iunie anul acesta, va transmite un mesaj fără echivoc de solidaritate: Europa este alături de cetăţenii Republicii Moldova în eforturile lor de a-şi apăra opţiunea strategică europeană şi libertatea”, a adăugat Klaus Iohannis.

Ziua Europei este sărbătorită pe 9 mai şi marchează Ziua Victoriei în cel de-al doilea Război Mondial.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici