Preşedintele Romatsa: Iovan n-a avut nicio teamă privind vremea când a decolat, la Sibiu a fost un fenomen deosebit

Preşedintele Romatsa, Aleodor Frâncu, a declarat, marţi, că pilotul Adrian Iovan nu a avut nicio teamă privind condiţiile meteorologice atunci când a decolat de pe Aeroportul Băneasa, Frâncu spunând că la Sibiu a fost "un fenomen meteo deosebit".

3809 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Romatsa: Iovan n-a avut nicio teamă privind vremea când a decolat, la Sibiu a fost un fenomen deosebit

Pilotul Adrian Iovan (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

"Iovan îşi căuta să aibă repere la sol, ultima informare de la el a fost atunci când avea 2.100 de metri altitudine, la 7-8 mile distanţă de graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Condiţiile meteo l-au adus pe Iovan în situaţia de a încerca să decolze. Când a decolat, el nu a avut nicio teamă în privinţa condiţiilor meteorologice, s-a întamplat un fenomen deosebit în acea zonă meteo, la Sibiu, cu condiţii de givraj şi el a simţit şi a căutat reper la sol, căuta teren de aterizare", a declarat Frâncu, marţi.

Pilotul Adrian Iovan a avut ultima convorbire cu cei de la Romatsa după ce a trecut de Sibiu, când a anunţat că va coborî la o altitudine de 2.100 de metri, mai mică decât cea normală, pentru că nu vedea nimic din cauza ceţii, declara, luni, pentru MEDIAFAX, preşedintele Romatsa.

Frâncu preciza că pilotul a avut ultima convorbire cu turnul de control după ce a depăşit zona Sibiului.

Pilotul ar fi anunţat atunci că va coborî la 2.100 de metri, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, explicând că nu vede nimic din cauza ceţii.

"A coborât pentru a vedea spaţiul. În acel moment, s-a pierdut legătura cu el. De la început, s-a ştiut că sunt condiţii meteo nefavorabile, dar au plecat în această cursă umanitară. Şi faptul că a reuşit să coboare aeronava într-o zonă extrem de dificilă din punct de vedere al reliefului şi al condiţiilor meteorologice este un succes al pilotului", a declarat preşedintele Romatsa.

Frâncu a mai spus că echipa medicală era aşteptată să ajungă la Oradea în jurul orei 16.00 şi a precizat că nu exclude ca la aparatul de zbor să fi apărut probleme tehnice.

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti şi-au pierdut viaţa după ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.

În avion se aflau patru medici, o studenta şi doi membri ai echipajului de zbor, pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Dr. Victor Zota, coordonator de transplant, a declarat că, din discuţiile pe care le-a avut cu medicul Radu Zamfir, a înţeles că pilotul Adrian Iovan ar mai fi fost conştient aproximativ două ore după producerea accidentului.

Adrian Iovan avea la activ aproximativ 16.000 de ore de zbor

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici