Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor despre OUG privind pensiile: Nu au schimbat nimic, dar au abuzat de pensiile poliţiştilor

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Dumitru Coarnă, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, în urma aprobării de către Guvern a OUG privind pensiile, că actul normativ nu aduce nicio schimbare, ci doar se abuzează de pensiile militarilor şi ale poliţiştilor.

6101 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor despre OUG privind pensiile: Nu au schimbat nimic, dar au abuzat de pensiile poliţiştilor

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor despre OUG privind pensiile: Nu au schimbat nimic, dar au abuzat de pensiile poliţiştilor

Dintotdeauna, rata inflaţiei a fost conectată la pensii. Nu este un element de noutate. Dacă inflaţia este negativă, rămân identice, pe principiul de favoare, nu vor scădea dar vor rămâne în plată. N-au schimbat nimic cei de la Guvern. Singurul lucru pe care l-au schimbat – au abuzat de pensiile noastre, ale militarilor şi poliţiştilor. Au schimbat sistemul de referinţă şi ne-au diminuat pensiile cu 25%, iar celorlalte categorii socio-profesionale care beneficiază de aceeaşi logică juridică au rămas cu pensiile intacte. La noi s-au raportat la venitul net - în mod normal trebuie să se raporteze la salariul brut - şi ne-au diminuat salariile cu 25%”, a explicat Coarnă, pentru MEDIAFAX.

Preşedintele SNP a mai spus că, prin această măsură, guvernanţii au dat dovadă de „gândire rudimentară, primitivă”.

„Sunt primitive gândirea şi abordarea. Abordarea tehnică este mult mai profundă şi este nevoie de ştiinţă de carte”, a conchis sursa citată.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, ordonanţa de urgenţă prin care se modifică legea pensiilor speciale, act care stabileşte că pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual prin raportare la creşterile salariale şi nu vor putea depăşi media soldelor sau a salariilor nete.

Conform OUG, pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creşterile salariale, ci doar în funcţie de coeficientul de inflaţie, aşa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010. Actul normativ prevede, de asemenea, că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăşi media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei. Precizăm că niciuna dintre pensiile de serviciu aflate în plată nu va fi micşorată ca urmare a adoptării prezentei ordonanţe de urgenţă, transmite Ministerul Muncii printr-un comunicat de presă.

De asemenea, instituţia a anunţat că baza de calcul nu este modificată şi nu intervin schimbări nici în ceea ce priveşte vârsta şi vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare.

Actul normativ reglementează pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informaţii, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic şi Consular, al Curţii de Conturi, cel auxiliar din instanţe şi parchete, al funcţionarilor parlamentari, dar şi al membrilor Senatului României şi Camerei Deputaţilor. Pensiile magistraţilor nu sunt incluse pe motiv că acestea au făcut obiectul a două decizii ale Curţii Constituţionale a României.

Ordonanţa de urgenţă va intra în vigoare pe 15 septembrie.

„Recomandarea este, totuşi, aceea ca personalul din categoriile amintite să rămână în activitate, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevederi creşteri salariale considerabile pentru următorii ani, care vor genera, implicit, pensii mai mari”, transmite ministerul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici