PREŢUL BRADULUI DE CRĂCIUN: La Ploieşti, Buzău, Târgovişte şi Piteşti, între 30 şi 300 de lei

Prahovenii pot achiziţiona brazi din pieţe, supermarket-uri, dar şi de la Direcţia Silvică, preţurile variind între 30 şi 300 de lei. Şi la Buzău sunt brazi în aproape toate pieţele, iar spre finalul zilei un brad poate fi redus la 20-30 de lei. La Târgovişte şi Piteşti preţurile sunt similare.

874 afișări
Imaginea articolului PREŢUL BRADULUI DE CRĂCIUN: La Ploieşti, Buzău, Târgovişte şi Piteşti, între 30 şi 300 de lei

PREŢUL BRADULUI DE CRĂCIUN: La Ploieşti, Buzău, Târgovişte şi Piteşti, între 30 şi 300 de lei (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Prahovenii pot achiziţiona brazi de Crăciun din pieţe, supermarket-uri, dar şi de la Direcţia Silvică sau societatea care aparţine Consiliului Local Ploieşti şi care are pepinieră proprie. Preţurile variază între 30 şi 300 de lei, iar cele mai avantajoase oferte sunt cele ale supermarket-urilor.

În pieţele din Ploieşti, un brad de câteva zeci de centimetri costă 30 de lei, însă preţurile pot ajunge până la 300 de lei pentru brazii argintii, cu o înălţime de doi metri şi jumătate.

Brazi sunt de vânzare şi în multe hipermake-uri, unele magazine aducând brazi din străinătate, iar altele închiriind spaţii în parcări unor firme care comercializează pomi de Crăciun. Spre exemplu, un supermarket specializat în bricolaj vinde brazi la preţul de 79 de lei, indiferent de dimensiune. În locul special amenajat au fost depozitaţi sute de pomi de iarnă, cumpărătorii având posibilitatea să-şi aleagă.

În Prahova, unele instituţii publice sau societăţi comerciale care aparţin instituţiilor publice vând şi ele pomi de iarnă, din pepiniera proprie, însă cererea nu este foarte mare.

Un brad din pepiniera Direcţiei Silvice Prahova costă de la 72 şi poate ajunge până la 188 de lei, în funcţie de dimensiune. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Prahova, Sorin Vintilă, a declarat că Direcţia taie brazi doar la cerere şi că recomandă vânzarea brazilor cu rădăcină, care pot fi ulterior replantaţi. Vintilă a precizat că cererea nu este foarte mare, mai ales din cauza concurenţei magazinelor.

La Ploieşti, Societatea Comercială Servicii de Gospodărire Urbană, care aparţine Consiliului Local şi care are pepinieră de brazi la marginea oraşului, a vândut doar câţiva brazi şi mai are la vânzare 300 de molizi, la preţul de 124 de lei bucata, a declarat purtătorul de cuvânt al societăţii, Adela Frăţilă.

Pe lângă cei care vând pomi de iarnă în magazine, pieţe sau din pepiniere, poliţiştii au descoperit şi multe persoane care practică comerţ ilegal cu brazi.

În municipiul Buzău, brazii se vând în aproape toate pieţele din oraş iar preţurile variază de la 50 la 100 de lei. Spre finalul zilei, însă, comercianţii mai scad preţurile, care pot ajunge la 20-30 de lei.

Vânzătorii spun că cererea este scăzută, chiar dacă preţurile sunt negociabile, iar brazi se găsesc pentru toate gusturile şi buzunarele.

"Eu vând brazii cu preţuri cuprinse între 30 şi 70 de lei, depinde de mărime. Îi aduc de la Miercurea Ciuc, dar nu prea este vânzare", spune Octavian Grigore, comerciant.

Un alt vânzător de brazi din Piaţa Centrală a municipiului Buzău se plânge de lipsa clienţilor şi spune că face reduceri, numai să vândă: "Îi vând cu preţuri între 70 şi 100 de lei, unii sunt chiar 120, dar îi mai las şi la 50 de lei, numai să se vândă, să nu treacă sărbătorile şi să rămân cu marfa nevândută".

Pentru cei care nu-şi permit să aloce din buget prea mulţi bani pentru un pom de Crăciun există şi alternative: crenguţele sau coroniţele, cu preţuri între 10 şi 20 de lei, în funcţie de zona în care se vând.

"Am coroniţe cu 10 lei şi ornamente cu 15 lei. Sunt care vând şi cu 20 lei. Se vând destul de bine, cumpără mai ales pensionarii", a dcelarat Anica Barbu, vânzător.

La Târgovişte, în pieţele din oraş, brazii au preţuri cuprinse între 30 şi 200 de lei, ceva mai mici faţă de anul trecut, însă oferta nu este foarte bogată.

Comercianţii spun că au adus puţini brazi de teamă că vor rămâne cu ei nevânduţi, cum s-a întâmplat anul trecut.

Şi la Piteşti preţurile pomilor de Crăciun pornesc de le 30 de lei, iar brazi se găsesc atât în pieţe, cât şi în hipermarket-uri, unde preţul unui brad cu înălţimea între 1,5 metri şi 2,2 metri variază între 30 şi 80 de lei.

Comercianţii din pieţe se plâng de lipsa clienţilor şi spun că oamenii preferă să cumpere o coroniţă de brad sau crengi.

(Material realizat de Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici