Preţul energiei electrice plătită de populaţie s-ar putea majora

Preţul energiei furnizate populaţiei ar putea creşte de la 1 ianuarie 2008, dacă evaluarea periodică a costurilor de producţie, transport şi distribuţie va justifica majorarea tarifelor, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, vicepreşedintele ANRE Nicolae Opriş.

1 afișare
Imaginea articolului Preţul energiei electrice plătită de populaţie s-ar putea majora

Preţul energiei electrice plătită de populaţie s-ar putea majora

"O nouă ajustare a preţului plătit de populaţie la energia electrică va avea loc la 1 ianuarie 2008, dar încă nu ştim dacă va fi în urcare sau în scădere", a spus Opriş.

Tarifele la energia electrică furnizată consumatorilor captivi, categorie care include populaţia şi micii consumatori industriali, sunt evaluate de regulă de două ori pe an, de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). ANRE poate însă efectua astfel de evaluări de mai multe ori pe an, dacă producătorii de energie solicită creşteri ale preţurilor sau dacă intervin situaţii neprevăzute (cum ar fi seceta şi reducerea cantităţilor de energie de pe piaţă, oprirea unor producători, creşterea preţurilor combustibililor utilizaţi în producerea de energie).

Opriş a precizat că în varianta creşterii tarifelor, în etape, majorarea aferentă întregului an 2008 nu va depăşi inflaţia estimată de Comisia Naţională de Prognoză la 3,8%.

Unul din elementele pe care ANRE le va include în evaluarea preţului energiei este intrarea în funcţiune, în luna septembrie, a Unităţii 2 de la centrala nucleară de la Cernavodă, unul dintre cei mai ieftini producători de energie.

Seceta din vara acestui an a creat îngrijorări cu privire la creşterea preţurilor, în condiţiile în care Hidroelectrica, care are cele mai mici costuri de producţie şi care asigură circa o treime din consum, a fost nevoită să reducă producţia de energie.

Un alt factor pe care ANRE îl va lua în considerare în analiza privind evoluţia preţului la electricitate pentru anul viitor este preţul gazelor naturale şi al cărbunelui, combustibilii utilizaţi în producerea a circa 56% din energia la nivel naţional.

Totodată, un avans al tarifelor ar putea fi cauzat de preţurile activităţilor de distribuţie şi transport a electricităţii, precum şi ale energiei în cogenerare (producere simultană de electricitate şi căldură), care se regăsesc în preţul total al energiei plătit de consumatori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici