Pricopie: Licitaţia manualelor, pentru prima dată după Legea achiziţiilor publice. Eventualele probleme vor fi remediate

Licitaţia manualelor se derulează pentru prima dată după Legea achiziţiilor publice şi în conformitate cu normele europene, a spus joi ministrul Educaţiei Remus Pricopie, adăugând că eventualele probleme la caietele de sarcini vor fi remediate, dar modernizarea manualelor va continua.

181 afișări
Imaginea articolului Pricopie: Licitaţia manualelor, pentru prima dată după Legea achiziţiilor publice. Eventualele probleme vor fi remediate

Pricopie: Licitaţia manualelor, pentru prima dată după Legea achiziţiilor publice. Eventualele probleme vor fi remediate (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Pricopie a spus că sunt "anumiţi agenţi comerciali" care nu doresc înnnoirea manualelor şcolare, proces început cu cele pentru clasele I şi a II-a care ar trebui să fie gata, în format tipărit şi digital, pentru anul şcolar 2014/ 2015.

"Anul trecut am fost de acord să amânăm procesul cu un an pentru că programele şcolare au fost aprobate în martie. Dar, ulterior s-au identificat şi alte motive pentru a ţine în loc procesul. Procesul nu va fi ţinut pe loc. Anul acest vom merge în direcţia în care trebuie să mergem pentru ca în septembrie să avem manunale noi. Este pentru prima dată când acest proces se derulează după Legea achiziţiilor publice, pentru prima dată când vorbim de licitaţie conform normelor europene", a declarat ministrul.

Pricopie a mai precizat că în momentul de faţă se plătesc 2 - 3 lei pentru un manual tipărit, iar un manual în format digital va costa 8 - 10 lei.

El a mai spus că sunt edituri care vând manunale din 1990 şi care ar vrea să le mai vândă zeci de ani, deşi ele nu mai pot fi de folos elevilor.

"În acest moment, în sistemul de educaţie există manuanle din anii 1991, 1998, 1999. Nu se poate. Chiar nu înţelegem că un manunal produs în 1990 şi pe care unii ar vrea să ni-l vândă încă 40 de ani nu mai poate fi un instrument prin care să ajuţi copilul, ci prin care distrugi şansele unui copil să performeze? Nu ne putem apleca toţi în faţa intereselor comerciale ale editorilor", a spus Pricopie.

Ministerul Educaţiei a lansat, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), licitaţia pentru manuale destinate claselor a I-a şi a II-a, a anunţat miercuri ministrul de resort, Remus Pricopie, precizând că ultima licitaţie a fost iniţiată în 2006, iar în sistem sunt încă folosite şi manuale aprobate în 1991.

Uniunea Editorilor din România (UER) a afirmat că Ministerul Educaţiei Naţionale ar trebui să explice public de ce nu a făcut până în martie public ordinul de ministru din 22 noiembrie 2013, ce stabileşte planurile cadru, programa şi specificaţia tehnică pentru manuale, de ce a modificat din mers regulile jocului fără anunţarea sau consultarea celor interesaţi şi de ce a întârziat atât de mult anunţarea proiectului de achiziţie încât să se ajungă la "un calendar absurd", în care cadrele didactice au doar câteva zile la dispoziţie pentru a consulta oferta de muanuale aprobate, iar editurile va trebui să le distribuie în cinci zile în toată ţara.

Totodată, ei reclamă faptul că au doar 47 de zile la dispoziţie pentru elaborarea noilor manuale şi, chiar dacă ar reuşi să facă varianta print, va fi imposibil de realizat şi varianta digitală.

În plus, aceştia spun că manualele digitale nu vor putea fi folosite întrucât nu a existat nicio pregătire în şcoli pentru aceasta, iar unele învăţătoare nu ştiu nici măcar să deschidă un calculator.

Reprezentanţii editurilor au mai arătat că lipsesc mai multe documente esenţiale pentru ca licitaţia să poată fi făcută în condiţii normale şi legale, precum estimarea preţului, caietul de sarcini, contractul-cadru şi condiţiile eligibilitate.

Editorii spun că MEN le cere să facă o investiţie foarte mare "în orb", iar pericolul cel mai mare este faptul că se creează un precedent.

În 19 martie ministrul Remus Pricopie declara că, "întrucât au apărut unele reacţii ale editurilor privind ordinul care face referire la demararea procedurilor de licitaţie pentru noile manuale din învăţământul primar", vrea să precizeze că "planurile cadru, programa şi specificaţia tehnică au fost aprobate încă din luna octombrie", astfel că editurile nu ar avea la dispoziţie doar şase săptămâni pentru a redacta noile manuale, ci un an şi trei-patru luni.

MEN a publicat pe site-ul său, în 14 martie, Ordinul de ministru nr. 5559/22.11.2013 privind manualele tipărite şi digitale de la clasele I şi a II-a, care ar urma să ajungă la unităţile de învăţământ până la 15 septembrie.

Conform calendarului licitaţiei, data de 2 iunie este termenul limită pentru depunerea de către ofertanţi a documentelor necesare procedurii de achiziţie. Ulterior, până în 20 iunie, este programată sesiunea de evaluare a ofertelor de proiecte de manuale. În 23 iunie vor fi comunicate rezultatele evaluării ofertelor de proiecte de manuale.

La 28 iulie, vor fi anunţate rezultatele finale în urma procedurii de licitaţie pentru proiectele de manuale şcolare, iar acestea vor fi aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei.

În perioada 4-15 august, vor fi încheiate acordurile cadru cu câştigătorii licitaţiei de manuale şcolare şi, de asemenea, va avea loc procesul de consultare, de către cadrele didactice, a manualelor aprobate şi comunicarea către inspectoratele şcolare a listei manualelor şcolare selectate pentru a fi utilizate în clasele I şi a II-a. Între 18 şi 22 august, inspectoratele şcolare vor centraliza comenzile şi vor fi încheiate contractele subsecvente de furnizare a manualelor.

Tirajul de manuale ar urma să fie realizat între 22 august şi 10 septembrie.

În perioada 11 - 15 septembrie, inspectoratele şcolare vor livra manualele către unităţile de învăţământ.

Potrivit ordinului de ministru citat, pentru clasa I şi a II-a vor fi asigurate manuale noi la materiile Comunicare în limba română, Comunicare în limba maternă, Matematică şi explorarea mediului, Limba modernă şi Religie.

Manualele şcolare vor avea atât o variantă tipărită, cât şi una digitală, iar elevii vor primi ambele formate. Acestea vor fi realizate în două volume, structurate astfel încât să acopere întreaga programă şcolară, fiecare însoţit de un CD/DVD cu formatul digital.

"Vechiul Abecedar, de pildă, avea 128 de pagini. Noul manual ar putea avea chiar şi 160 de pagini, ca să includă toată programa, şi va fi în două volume, pentru ca elevii, luând cu ei un singur volum, să aibă ghiozdanul mai uşor", au explicat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii ministerului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici