Prima donaţie românească de artă expusă permanent în holul principal al UNESCO, inaugurată

Tapiseria „Îngeri şi avioane”, semnată de artistul Mircea Cantor, prima donaţie românească de artă expusă permanent în holul principal al UNESCO, a fost inaugurată marţi.

365 afișări
Imaginea articolului Prima donaţie românească de artă expusă permanent în holul principal al UNESCO, inaugurată

Foto: Facebook

Tapiseria „Îngeri şi avioane”, semnată de artistul Mircea Cantor, prima donaţie românească de artă expusă permanent în holul principal al UNESCO, a fost inaugurată astăzi în prezenţa şefului Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, a reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Externe şi UNESCO, a membrilor cercurilor cultural-artistice franceze şi ai comunităţii româneşti din Franţa.

Invitat special al ceremoniei de inaugurare a fost artistul plastic Mircea Cantor.

România a făcut această donaţie către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) în contextul marcării a 65 de ani de la aderarea ţării noastre la această emblematică organizaţie.

Tapiseria „Îngeri şi avioane”, având la bază tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei, element înscris în Lista Patrimoniul Imaterial al UNESCO din 2016, va fi expusă alături de opere emblematice ale artei contemporane mondiale, precum „Căderea lui Icar” a lui Pablo Picasso sau „Omul care merge” al lui Alberto Giacometti.

„Donaţia României pentru UNESCO este semn al aprecierii şi recunoaşterii rolului acestei puternice organizaţii în promovarea înţelegerii, cooperării şi în păstrarea valorilor umanităţii. Reafirm angajamentul ţării noastre faţă de valorile şi obiectivele acestei organizaţii, precum şi disponibilitatea noastră de a continua să lucrăm îndeaproape. Împreună promovăm multilateralismul şi contribuim la construirea unui viitor sustenabil pentru generaţiile viitoare”, a afirmat şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Janina Sitaru, a menţionat că această donaţie este „expresie a ataşamentului României faţă de valorile multilateralismului, concretizată inclusiv în creşterea profilului său în cadrul UNESCO”.

La rândul său, delegatul permanent al României pe lângă UNESCO, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar Simona-Mirela Miculescu, a afirmat că opera de artă românească expusă la sediul organizaţiei „va vorbi lumii despre pace, dar şi despre simbioza artei moderne cu cea tradiţională”.

În intervenţia sa, directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a mulţumit ţării noastre şi a remarcat faptul că opera de artă românească reprezintă „angajamentul comun al UNESCO şi al României de a susţine creaţia artistică şi de a păstra valorile tradiţionale”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
unesco,
donaţie,
artă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici